Nieuws

MacBook Pro 13 inch: verweesd kind

De Amerikaanse pers heeft zich gebogen over het nieuwe instapmodel van de Macbook Pro-lijn. De meningen over de bestaansreden van het toestel zijn verdeeld.

Een week geleden liet Apple de wereld kennismaken met drie nieuwe MacBook Pro’s, waarbij het vooral de aandacht wist te trekken dankzij een aanraakstrip geïntegreerd in het toetsenbord. Sinds kort zijn ook de eerste recensies beschikbaar.

Ben je nieuwsgierig naar wat de nieuwe Touch Bar in zijn mars heeft, dan zal je echter nog wat langer op je honger moeten blijven zitten. Enkel het 13 inchmodel zonder Touch Bar met een prijskaartje van 1.699 euro is al in handen gekomen van de Amerikaanse pers, op de twee duurdere modellen is het nog enkele weken wachten. Maar op zich onthullen de analyses van de goedkoopste MacBook Pro al heel wat over de vernieuwing van de Pro-lijn in het algemeen.

Licht en haarscherp

Het design van de nieuwe MacBook Pro 13 inch wordt unaniem bewierookt. Het apparaat is lichter dan voorgangers en de bezels van het scherm zijn een stuk smaller. En ook al is de Macbook Pro dat niet in naam, heel wat recensenten zien het toestel als de spirituele opvolger van de MacBook Air. In vergelijking met die Air is de grootste verbetering van de nieuwe Pro het display, zo argumenteert The Verge. De resolutie van 2560 x 1600 is haarscherp, en de helderheid van het toestel is opgekrikt van 300 nits op de vorige Pro-modellen naar 500 nits.

Apple heeft naast de Touch Bar nog een paar andere merkbare veranderingen aan de onderste helft van zijn laptop aangebracht, die wel bij de goedkoopste MacBook Pro te vinden zijn. De toetsen van het toetsenbord zijn met een duidelijke marge vergroot, en ook het trackpad heeft een supersize-behandeling gekregen. Verschillende testers, waaronder Engadget, Ars Technica en The Verge, laten weten dat ze wat tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe verhoudingen, maar vinden de vergroting een goede evolutie.

 

 

Dongle-hell

Zo unaniem lovend als recensenten over het design zijn, zo eensgezind negatief is men over de beslissing van Apple om enkel aansluitingen voor USB Type-C in de laptop te voorzien. Daarbij komt nog dat het 13 inchmodel het met twee poorten moet doen, terwijl de twee duurdere Pro’s met vier poorten komen. Een audiojack is ironisch genoeg de enige andere poort die nog op de laptop te vinden is. Er is geen sleuf voor SD-kaartjes voorzien, en ook de MagSafe-connector is verdwenen.

USB Type-C mag dan de toekomst zijn, op dit moment is de poort nog eerder uitzondering dan regel. Wat betekent dat je heel wat extra kabels en dongles zal moeten aanschaffen om de MacBook met andere toestellen te verbinden. Het ongemak is groot genoeg voor The Verge om te stellen dat Apple zijn MacBook Pro’s een handicap meegeeft die gebruikers naar andere fabrikanten zal duwen.[related_article id=”187674″]

Prestaties

De prestaties die de Macbook Pro neerzet zijn uitstekend. Ars Technica maakt de kanttekening dat de standaard Intel Core i5 nog van de zesde generatie is, ook al bieden sommige Windows-fabrikanten al Kaby Lake-varianten aan. Voor The Verge is de laptop eerder een “pro MacBook” dan een echte MacBook Pro, die compromissen sluit tussen draagbaarheid en kracht. Desalniettemin stelt de website dat de prestaties van de laptop ruim voldoende zijn voor elke gebruiker die geen zware video- of fotobewerking wil uitvoeren. De batterij wordt als zeer degelijk beoordeeld, en levert de beloofde tien uur aan levensduur.

Verweesd

Over het algemeen zijn de Amerikaanse testers meer dan positief over wat Apple met de MacBook Pro 13 inch heeft gedaan, ondanks de ongemakken die de USB-C-poorten meebrengen. Toch zijn heel wat recensenten terughoudend in het aanraden van het toestel, om uiteenlopende redenen. Ars Technica stelt onomwonden dat het toestel te duur is voor wat het biedt, zeker zonder de innovatieve Touch Bar. PC Magazine is eerder sceptisch vanwege de beperkingen van USB-C en verwijst zijn lezers naar Windows-alternatieven en MacBooks van vorig jaar.

The Verge poneert dat de 13 inch Macbook Pro de beste upgrade is voor zij die hun Macbook Air willen vervangen en niet naar Windows willen overstappen, maar waarschuwt zijn lezers ook voor de potentiële gevolgen van het gesloten ecosysteem en de “vijandige beslissingen” die Apple de laatste tijd heeft genomen. “Misschien is Apple je beste vriend niet meer,” klinkt het daar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business