Nieuws

Ontwikkelaars betalen Proximus om applicaties buiten databundel te houden

Proximus laat bedrijven betalen om de data die hun apps verbruiken, buiten de mobiele databundel van klanten te houden. Zo kunnen klanten ‘partner-apps’ gratis gebruiken.

Mobiele provider Proximus start met een proefproject waarbij het dataverbruik van sommige applicaties buiten je mobiele bundel valt. Als Proximus-klant kan je dergelijke apps gratis online gebruiken. De ontwikkelaar van de applicatie neemt de kosten van het dataverbruik in essentie op zich.

Proximus noemt de applicaties ‘partner-apps’. Klanten krijgen toegang tot de apps via een nieuw platform: My App Space. Via dat platform, dat je voorlopig alleen op een Androidtelefoon kan installeren, krijg je een betere controle over het dataverbruik van je applicaties. Zo kan je aanvinken welke apps mobiele data mogen verbruiken en welke niet. Het hoofddoel van de dienst lijkt wel om gebruikers te introduceren tot de zogenaamde partner- apps.

De ontwikkelaar van de applicatie neemt de kosten van het dataverbruik in essentie op zich

Delhaize, BNP Paribas Fortis en ING nemen deel aan het ‘Zerorating’-proefproject van Proximus, weet Tweakers. Wie via het My App Space die applicaties installeert, hoeft het dataverbruik dus niet te betalen. Proximus heeft al ervaring met dergelijke praktijken. Klanten kunnen al een een favoriete applicatie kiezen uit een lijstje van populaire apps. Dataverbruik veroorzaakt door die favoriete toepassing, telt niet mee tegen de limiet. Onder andere Twitter, WhatsApp en Pokémon Go staan in de lijst.

De bestaande regeling schendt volgens het BIPT de netneutraliteit niet. Dataverbruik via de favoriete app is alleen gratis zolang je als klant je mobiele databundel niet hebt opgebruikt met andere applicaties. Vervalt de bundel, dan vervalt ook de voorkeursbehandeling van de app in kwestie. Die voorwaarde was voor de Telecomwaakhond essentieel om te oordelen dat Proximus de regels van de netneutraliteit in acht nam. Dat de lijst van apps ontegensprekelijk populaire applicaties bevatte, speelde ook een rol. Met het nieuwe zerorating-project gaan Proximus een stapje verder. Het is nog maar de vraag of ook dit proefproject volgens het BIPT volgens de regels verloopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business