Nieuws

Google Play Protect eindigt laatste op antivirustest

AV-Test nam 20 mobiele antivirus-apps voor Android onder de loep. De resultaten zijn niet bepaald positief te noemen voor Google.

Google Play Protect haalde een pijnlijke 0 op 6 voor zijn beschermingscapaciteiten tijdens AV-Tests recente keuring van antivirus-apps voor Android. Het is de eerste keer dat het Duitse testlabo AV-Test de applicatie meenam in zijn frequente controles van security-producten. Voor Google, dat het nieuwe beveiligingssysteem in augustus van dit jaar uitrolde, is het resultaat niet echt gunstig te noemen.

Kloof

Google Play Protect wist maar 65,8 procent van recente malwarevarianten voor Android tegen te houden, tegenover een gemiddelde van 95,7 procent. Zes van zijn concurrenten wisten een perfecte score te halen, en acht andere hielden 99 procent van de samples tegen. Tegen oudere malware presteerde Googles antivirus niet veel beter: op dit onderdeel scoorde het 79,2 procent, tegenover een gemiddelde van 98,4 procent. Vanwege de grote kloof tussen Play Protect en de andere antivirus-apps kreeg de app een score van 0 op 6 voor bescherming.

Reputatie

Voor Google is de test een blamage, maar moet je als Androidgebruiker nu vrezen voor je smartphone? Het antwoord is genuanceerd. Wie zich niet buiten de Google Play Store waagt om bestanden op zijn toestel te downloaden, heeft niet zo veel te vrezen van malware. Af en toe durft er wel eens malware door het net te slippen en toegang te krijgen tot de Play Store, maar hetzelfde probleem doet zich ook voor bij Apples appwinkel. Toch sleept Android een veel slechtere reputatie mee op het vlak van beveiliging.

[related_article id=”219791″]

Google Play Protect is eigenlijk geen nieuw programma, maar een bundeling van verschillende veiligheidsfuncties die al langer op het besturingssysteem stonden. Door deze veiligheidsopties meer zichtbaarheid te geven, hoopte Google zijn slechte imago op te poetsen. Die poging lijkt nu als een boemerang in zijn gezicht terug te komen. Het bedrijf wilde nog geen commentaar leveren op het nieuws. Misschien maakt de zoekgigant in de komende dagen duidelijk wat er precies fout is gelopen.

Play Protect deed het overigens uitstekend in het andere onderdeel van de test. AV-Test had niets op de software aan te merken op het vlak van gebruiksvriendelijkheid: hier haalden de toepassing een perfecte 6 op 6. Drie apps haalden een perfecte score op malwarebeveiliging en gebruiksvriendelijkheid: Antiy AVL, Norton Mobile Security en Trend Micro Mobile Security.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business