Nieuws

Nieuw polymeer herstelt je gebroken smartphonescherm

Is het scherm van je smartphone kapot nadat je het hebt laten vallen? Een nieuw polymeer vormt de basis voor een zelf herstellend scherm.

Japanse onderzoekers van de University of Tokyo hebben een nieuw polymeer uitgevonden dat zichzelf kan herstellen. Dat polymeer kan in het glazen scherm van onder andere smartphones gebruikt worden. Wanneer je je smartphone laat vallen, hoef je slechts lichtjes te drukken op een scheur om dat te herstellen.

Lichte druk

De Japanse onderzoekers zijn niet de eersten om een zelfhelend materiaal te creëren. Doorgaans moet je deze materialen erg hard verwarmen om ze te herstellen. “Het polymeer is mechanisch robuust, maar kan eenvoudig worden hersteld door te drukken op het gebroken oppervlak,” vertelt professor Takuzo Aida.

De eigenschappen van het polymeer werden per toeval ontdekt. De student Yu Yanagisawa wilde een nieuw soort lijm creëren. Hij merkte echter dat het oppervlak van het polymeer zichzelf herstelde wanneer je het voor 30 seconden bij 21 °C indrukte. Enkele uren na de compressie krijgt het materiaal zijn originele sterkte terug.

Smartphonescherm

Het nieuwe polymeer kan een oud zeer van smartphones wegwerken. Met name premiumtelefoons die voorzien zijn van een glazen behuizing gaan erg eenvoudig kapot. Eén onoplettend moment waarin je het toestel laat vallen, is voldoende om het scherm en de behuizing te beschadigen. Schermbeschermers kunnen voor een halfslachtige oplossing zorgen, maar doorgaans biedt enkel een nieuw scherm soelaas. Door het polymeer in glas te verwerken, hoef je echter niet langer een nieuw scherm kopen telkens je je toestel laat vallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business