Nieuws

OnePlus-gebruikers krijgen beveiligingswaarschuwing na update

De uitrol van OxygenOS 5.0.1 naar de OnePlus 3 en 3T zorgt voor problemen. Wie de update binnenhaalt, ktrijgt te lezen dat het systeem een schadelijk app bevat.
Verschillende gebruikers van de OnePlus 3 en 3T hebben laten weten dat de laatste update van hun smartphone een opvallende foutmelding veroorzaakt. Wie OxygenOS 5.0.1 installeert, krijgt een waarschuwing te zien van Google Play Protect dat het systeem een schadelijk app bevat met de naam FactoryMode.

FactoryMode

Als reden om de app als schadelijk aan te duiden, geeft Google Play Protect aan dat FactoryMode "code bevat die probeert om Androids veiligheidsmaatregelen te omzeilen". Volgens XDA Developers is FactoryMode de opvolger van EngineerMode, een app die enkele maanden geleden in opspraak kwam omdat het een backdoor in het toestel zou introduceren. OnePlus liet toen weten dat het de app zou aanpassen en het achterpoortje verwijderen.Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat FactoryMode effectief schadelijk is. Aangezien het om een voorgeïnstalleerde app gaat die door OnePlus wordt geleverd, is het zeer onwaarschijnlijk dat er een criminele intentie achter de beveilgingsfout zit. OnePlus heeft nog niet gereageerd op het incident.

Play Protect

Google Play Protect is een verzameling van beschermingsmaatregelen die Google vorig jaar op Android lanceerde. De naam is nieuw, maar de functies op zich zaten al langer ingebed in het systeem. Door ze onder te brengen onder één noemer, hoopt Google er sterker de aandacht op te vestigen en de veiligheidsreputatie van zijn besturingssysteem op te krikken. Google Play Protect is geen onverdeeld succes: tijdens een eerste formele test van de beveiliging buisde de suite zwaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business