Nieuws

Volgens Google is Android net zo veilig als iOS

Google geeft aan dat Android de afgelopen jaren steeds veiliger wordt. Het bedrijf bereikt dat onder andere door maandelijkse beveiligingsupdates en Google Play Protect.
Veiligheid en privacy van de gebruiker zijn de onderwerpen die een steeds grotere rol beginnen te spelen binnen het veld van smartphones, en dan vooral de gebruikte besturingssystemen. Veelal is er de conceptie dat iOS veiliger is. Deze (mis)conceptie ontstaat vaak omdat er gedacht wordt dat de geslotenheid van iOS als een geheel de veiligheid van het gebruik ervan verhoogd.

Google Security Report

Google brengt elk jaar 4 rapporten uit over wat Google heeft gedaan binnen Android om de veiligheid van haar gebruikers zo goed mogelijk te garanderen. Het rapport over het laatste kwartaal van 2017 is net naar buiten gekomen, een 65 pagina’s tellend rapport over de verbeteringen binnen Android.De nieuwe strategie met betrekking tot de veiligheid van de gebruikers begon in 2015, het moment waarop Stagefright werd ontdekt. Sindsdien zijn bij alle telefoons de data van beveiligingspatches zichtbaar, en brengt Google maandelijkse beveiligingsupdates uit om sneller onveiligheden in het besturingssysteem te kunnen tackelen. Volgens het rapport van Google ontvangt inmiddels 30% van alle Android apparaten beveiligingspatches, al verschilt de regelmaat hiervan weliswaar per apparaat.Waar vaak onveiligheden in zitten bij Android is het handmatig installeren van applicaties via “unknown sources”. Hiermee kan je in theorie apps installeren die malware bevatten. Installeer je enkel apps via de Google Play Store, dan is de kans dat je een onveilige app installeert enorm klein. In 2016 ging het al slechts om 0,04% van alle apps, in 2017 is dat percentage verder gedaald naar 0,02%.

Google Play Protect

Wat hier volgens Google enorm bij heeft geholpen is de machine learning van Google Play Protect. Door met regelmaat bepaalde kenmerken tegen te komen kan het gemakkelijker apps detecteren die niet veilig zijn voor gebruik. In 2017 herkende Google Play Protect maar liefst 60,3% van alle onveilige apps via machine learning. De rest van de onveilige apps werden op een andere manier achterhaald.Dit alles bij elkaar geeft David Kleidermacher, manager van Android Security, het vertrouwen om te kunnen zeggen dat Android net zo veilig is als de competitie, waaronder iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business