Nvidia GTX

Nvidia heeft de nieuwe generatie Nvidia Geforce RTX-20xx grafische kaarten op de markt gebracht met het 12nm procedé, al meldt een bron binnen Asus nu dat het niet de bedoeling is geweest van Nvidia.

Nvidia heeft in augustus de Nvidia Geforce-RTX serie van grafische kaarten gelanceerd. De nieuwe serie van videokaarten brengt onder andere Ray Tracing functionaliteiten met zich mee, evenals de toevoeging van Tensor cores. Wat bij de onthulling echter wel opviel, was dat de GPU op 12nm werd gebakken. Dat is slechts een klein verschil met de Geforce GTX10xx-serie die in 2016 op de markt kwam, waarbij de GPU’s van die serie namelijk op 14- en 16nm gebakken werden. Een nieuwe bron wijst erop dat Nvidia mogelijk van plan was het 10nm procedé te gebruiken, maar dat dat door vertragingen bij Samsung niet gelukt is.

Nvidia Geforce RTX 2080 PCB
De ‘die’ op Nvidia’s Geforce RTX 2080 is duidelijk groter dan die van vorige generaties.

De bron is een Asus-medewerker die in een interview met PConline aan heeft gegeven dat de vernieuwde Turing-architectuur niet was bedoeld om gebakken te worden op 12nm. Volgens de medewerker zou Nvidia de kaarten hebben ontworpen met een 10nm procedé in het achterhoofd. Dat maakt mogelijk ook duidelijk waarom de ‘die’ van de kaarten dusdanig groot is. Het aantal Cuda cores is enorm verhoogd, evenals dat Nvidia nu de Tensor-cores en Ray Tracing cores heeft geïntroduceerd. De kans is wel groot dat Nvidia later nog naar het 10nm procedé wisselt. Zo werden er ook bij de Nvidia Geforce GTX 10xx-serie twee verschillende procedés gebruikt.

Samsung en TSMC

Voor het 10nm procedé had Nvidia bij Samsung aangeklopt. Er bleek daar echter een vertraging in de ontwikkeling van het nieuwe procedé te zitten, waardoor Nvidia genoodzaakt was om een wissel te maken naar TSMC voor het 12nm procedé. De gehele wereld van chipfabrikanten lijkt bij het 10nm procedé tegen een hobbel aan te lopen waardoor er langer vertrouwd moet worden op een ouder procedé.

Als laatste wist de medewerker van Asus nog uitspraken te doen over de Nvidia Geforce RTX 2050 en 2060 kaarten. Beide zullen pas vanaf 2019 op de markt komen. Wanneer preces is echter nog niet bekend, al zal dit waarschijnlijk niet ver van de jaarwisseling af liggen.