Nieuws

Smart Mobility Planner voor België in betatestfase

Een samenwerking tussen TEC, NMBS, MIVB en De Lijn geeft als resultaat de Smart Mobility Planner die reizen in België eenvoudiger moet maken.

Smart Mobility Planner, de open-source app die België moet gaan voorzien van realtime informatie over alle vormen van openbaar vervoer (bussen, treinen, fietsen,…) bevindt zich vanaf gisteren officieel in de betatestfase. Vorige maand verscheen er al een promotiefilmpje op sociale media van verschillende vervoersmaatschappijen in een (succesvolle) poging om gebruikers te vinden. Zij zullen de komende maanden dit samenwerkingsproject van TEC, NMBS, MIVB en De Lijn uit te proberen.

https://www.facebook.com/delijn/videos/767718566923747/?v=767718566923747

“De Smart Mobility Planner moet een interoperabele en intermodale routeplanner worden”, aldus het persbericht dat in januari verscheen, “op die manier kan de reiziger op elk moment de beste route selecteren voor openbaar vervoer, in combinatie met een traject met de fiets of te voet.” Het project wordt uitgewerkt door nextmoov, een Belgische digitale studio gespecialiseerd in mobiliteit.

TechPulse kon de web-app al even uitproberen en hoewel het zeer duidelijk om een betaversie gaat met redelijk wat bugs en een voorlopig nog beperkte functionaliteit, is het duidelijk dat dit een enorm praktische oplossing gaat zijn eens de app volledig klaar is voor het grote publiek.

Momenteel gebruik ik als iemand die vaak met het openbaar vervoer reist vooral Google Maps om mijn trips te plannen. Dat werkt meestal goed, maar als je bijvoorbeeld een huurfiets wil nemen op je bestemming, kan je dat niet zomaar plannen. Ook real-time gegevens zijn niet altijd accuraat en daar kan SMOP volgens mij een verschil gaan maken. Als je dan meteen een ticket kan kopen via de app, ontstaat er helemaal een meerwaarde, een die buitenlandse bezoekers ook zeker zullen appreciëren.

Zo ver zijn we natuurlijk nog niet, maar houdt smartmobilityplanner.be zeker in de gaten. De huidige betafase duurt nog tot 2 mei.

de lijngoogle mapsmivbnmbsSmart Mobility Plannertectips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals