Nieuws

Intel chips in je pc bevatten onherstelbare beveiligingsfouten

Intel
Kwaadwilligen kunnen een beveiligingssleutel hacken en daarmee talloze Intel chips met hun inhoud bemachtigen.

Beveiligingsspecialisten bij Positive Technologies hebben een enorme beveiligingsfout gevonden in Intel-chips. Volgens de onderzoekers gaat het om een fout die zich voordoet bij de opstart van je pc. Dat betekent dat de fout in het beveiligingssysteem van de Intel-chip zit die in staat voor de opstart van je pc maar onder andere ook cyptografische functies bevat.

Volgens de onderzoekers is het moeilijk om de fout te misbruiken maar wil wel benadrukken dat het onherstelbaar is. Door het feit dat de fout in de opstartfase van je pc zit kan Intel het probleem alvast niet oplossen met een eenvoudige firmware-update.

Intel Meltdown en Spectre

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers beveiligingsfouten vinden in Intelchips. Al in 2018 vonden onderzoekers heel wat belangrijke lekken die het voor kwaadwilligen mogelijk maakten om data uit de chips te vissen.

In de chip zit een systeem dat een eigen op 486-gebaseerde CPU, RAM en boot ROM heeft. Dat is het eerste ‘systeem’ dat opstart wanneer jij op de knop van je pc duwt. Het systeem heet CSME en zorgt ervoor dat het geheugen van de pc beveiligt wordt. Maar, vlak voor die fase is er een kort moment waar het geheugen van je pc toch kwetsbaar is. Positive Technologies waarschuwt daarom dat hackers met fysieke toegang mogelijk je RAM kunnen overschrijven of vastzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business