Nieuws

Zo gebruik je Facebook Messenger Rooms

Via de nieuwe Facebook-functie Messenger Rooms kan je videoconferenties houden of gezellig kletsen met tot wel 50 personen. Zo doe je dat.

Omdat videochatapplicaties door de coronapandemie met de dag populairder werden, kondigde Facebook eind april een nieuwe functie Messenger Rooms aan. Begin mei werd de functie al voorzichtig in sommige landen uitgerold om ze in de praktijk uit te testen. Deze week volgde de globale uitrol, dus zou Messenger Rooms ondertussen ook voor jou beschikbaar moeten zijn.

Met Messenger Rooms wil Facebook volop de concurrentie aangaan met populaire videochatapplicaties zoals Skype, Zoom en Microsoft Teams. Zowel Messenger als WhatsApp hebben een eigen videochatfuncties, maar die hebben hun beperkingen. In Messenger Rooms kan je tot 50 mensen samenbrengen in een gesprek, en er is ook geen tijdslimiet. Een Facebook hebben is niet vereist om te kunnen deelnemen. Messenger Rooms werd ook vooral aangekondigd als een privacyvriendelijker alternatief voor Zoom, de applicatie die al wekenlang hard werkt om van diens slechte reputatie af te geraken.

Privacyles geleerd

We horen je het al denken: Facebook en privacy is in het verleden niet zo’n goede combinatie gebleken. Maar met de ontwikkeling van Messenger Rooms werd er wel op gelet dat de functie voldeed aan privacyvoorschriften. Dat zei niemand minder dan Mark Zuckerberg in een livestream om Messenger Rooms aan te kondigen. Volgens Zuckerberg heeft Facebook ondertussen zijn les wel geleerd, en bestudeerde het ook de fouten die Zoom maakte.

In deze blog kan je lezen welke tools Messenger Rooms aanreikt om er voor te zorgen dat niemand ongevraagd je videocall verstoort. Wie een ruimte aanmaakt, kan deze openen of op slot gooien. Als de ruimte open is, kan iedereen die een uitnodiging of een link heeft deze betreden. De meeting kan wel pas starten vanaf de host aanwezig is. Die kan ook bepalen wie je ruimte te zien krijgt, wie mag deelnemen en gebruikers verwijderen die zich niet gedragen. Storend gedrag kan gemeld worden, maar niet voorzien van audio- of videofragmenten. Facebook belooft ook dat medewerkers nooit zullen meeluisteren met je gesprekken. Een hele opluchting!

Hoe maak je een ruimte aan?

Wil je Messenger Rooms eens proberen, dan kan je zowel via de desktopapp van Facebook als de mobiele applicatie van Messenger een ruimte aanmaken. Als je via je desktop inlogt op Facebook, dan zal je Rooms meteen onder de statusbalk zien staan. Klik op ‘Maken’ onder het Rooms-icoon. Je moet dan vervolgens een reden geven waarom je een chat wil starten (chillen, een dansparty, alles kan en mag!), mensen uitnodigen en een begintijd instellen.

Een ruimte aanmaken via de desktopapp van Facebook.

Via de Messenger-app loopt het lichtjes anders. Open de app en druk rechts onderaan op ‘Mensen’. De optie ‘Een ruimte maken’ staat dan boven de contactpersonen of groepen met wie je het vaakst chat. Dan wordt je Messenger Rooms-sessie al automatisch gestart. Wat je dan nog moet doen, is vrienden uitnodigen door hen de link te sturen. Dit kan via Messenger, maar ook in groepen of evenementen waar je inzit, of zelfs je nieuwsfeed, al raden we dit echt niet aan. Wie geen Facebook, kan ook deelnemen als hij of zij de link heeft.

Messenger Rooms zal ook geïntegreerd worden in WhatsApp en Instagram. Voor het professionele publiek gaat Facebook ‘Workplace Rooms’ uitbrengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business