Microsoft gaat een eerste versie van zijn cloudgamingdienst xCloud aanbieden aan gamers met een Xbox Game Pass Ultimate.

Project xCloud werd ondertussen al bijna twee jaar geleden aangekondigd door Microsoft tijdens E3 in 2018. De cloudgamingdienst moet het mogelijk maken om Xbox-games te streamen naar je smartphone of tablet. Dat gebeurt via Microsoft Azure om kwaliteitsverlies bij het streamen te voorkomen. Het is de tegenhanger van Google Stadia.  

Voor het eerst maakt Microsoft een officiële startdatum bekend voor Project xCloud. In september zal het een eerste versie beschikbaar stellen voor gamers die een Xbox Game Pass Ultimate bezitten. Die abonnementen kosten ongeveer 15 euro per maand, en daarmee heb je toegang tot alle onlinefuncties, kan je games aankopen en binnenkort dus ook streamen. Microsoft zegt dat de prijs van de abonnementen niet zal stijgen na de toevoeging van xCloud.

Bij de lancering van xCloud zullen er 100 games beschikbaar zijn. Waar Microsoft xCloud precies al zal lanceren is nog minder zeker. Ook heeft Microsoft nog niet aangegeven welke toestellen xCloud kunnen ondersteunen. Microsoft is nog volop bezig met de uitbouw van datacenters voor Azure om ondersteuning mogelijk te maken. De Xbox One S zal xCloud zeker kunnen ondersteunen vanaf september, de nieuwe generatie Xbox Series X zal in 2021 pas volgen.

Verdere uitbreidingen

In september zal xCloud dus enkel toegankelijk zijn als je in bezit bent van een Xbox Game Pass Ultimate. Hoofd van gaming bij Microsoft Phil Spencer zegt dat dit het ideale publiek is om de dienst bij uit te testen, aangezien dit de meest fervente gamers zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat xCloud komt naar ‘elk scherm waarop games kunnen gestreamd worden’ om zo miljarden gamers te kunnen bereiken. Microsoft hint zelfs naar een integratie met Facebook Gaming, zodat gamers via een livestream games kunnen uittesten.

Maar zover zal het in september nog niet zijn. Microsoft heeft zelfs nog enkele perikelen met Apple op te lossen om xCloud met alle functionaliteiten in de App Store te kunnen aanbieden. Meer over xCloud zullen we pas in augustus te horen krijgen. Dan maakt Microsoft ook de finale naam van het project bekend, want Project xCloud is altijd maar een werknaam geweest.

Productie stopgezet

Ondertussen loert ook de lancering van de Xbox Series X om de hoek, Microsofts nieuwe generatie consoles. In het kader van die lancering is de productie van de digitale edities van de Xbox One X en S nu al stopgezet. Deze digitale uitgaves hebben geen klassieke disclade. Alle games koop je via de Microsoft Store. Dat maakt de consoles ook een beetje goedkoper. De reguliere Xbox One met disclade zal wel blijven geproduceerd worden. Ook de Xbox Series X krijgt een digitale uitgave.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here