Russel Kirsch Joel Runyon
Afbeelding: Joel Runyon, Russell Kirsch via Creative Commons 3.0.

Russell Kirsch is de man achter de vierkante pixel en de eerste digitale gescande foto.

Ken jij Russell Kirsch? Hij was de man achter de eerste digitale foto die gescand werd. De computerwetenschapper uit de jaren ’50 is vandaag overleden, dat meldde het Amerikaanse ABC News. Kirsch heeft met zijn uitvindingen de basis gelegd voor wat we vandaag nog steeds gebruiken in onze scanners.

Russell Kirsch

Kirsch is ook de man die met het idee van pixels kwam. Hij bedacht een technologie waarmee je beeld op een computerscherm kon vormen. In 1957 gebruikte hij zijn pixeltechnologie om een foto van zijn zoon te digitaliseren.

De digitale foto was amper 5 centimeter groot en had een scherpte van 176 x 176 pixels. Dat komt dus neer op een foto met 31.000 pixels in totaal. Je zou het niet zeggen, maar eigenlijk best scherp al.

Interview

Wat opvallend is, is dat Russell Kirsch in 2010 in een interview liet vallen dat zijn uitvinding met vierkante pixels niet helemaal goed was. Hij sprak letterlijk de woorden “vierkanten waren fout, maar logisch in die tijd”. Kirsch kwam dus terug op zijn uitvinding en zei dat hij liever meerdere vormen van pixels had ontwikkeld.

Kirsch werd 89 jaar oud en overleed deze week in Portland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here