Nieuws

Microsoft wil meer dual screen-toestellen maken

Microsoft Surface Duo
Chief product officer Panos Panay vertelde in een interview met The Verge over zijn ambities voor de technologie en de toekomst van de Surface Duo en Neo.

In de categorie van vouwbare telefoons is vanaf vandaag een nieuw model beschikbaar. Na de Samsung Galaxy Z Fold 2 5G eerder deze week is nu ook de Surface Duo van Microsoft officieel op de markt. Daarvoor tel je 1399 dollar neer.

In een Interview met The Verge vertelt chief product officer Panos Panay over de ontwikkeling van de Surface Duo en zijn toekomstvisie voor het toestel. Het lijkt erop dat we in de toekomst meerdere producten met deze vorm kunnen verwachten. Panay is er alvast zeer enthousiast over.

Surface Mini

De ontwikkeling van de nieuwste Surface Duo heeft zes jaar in beslag genomen. Panay heeft lange tijd rondgelopen met een primitief prototype van de Surface Duo om zijn gebruik van het toestel te kunnen analyseren. Voor het idee van het dual-screen-model werd er gewerkt aan de Surface Mini, een tablet van 8 inch. Dat project werd uiteindelijk naar de vuilbak verwezen.

Andromeda

Een eerste toestel met twee schermen werd ontwikkeld onder de naam ‘Andromeda’. Het was een vroege versie van de Surface Duo met andere, dikkere hardware en een aangepaste versie van Windows als besturingssysteem.

Het idee voor de twee aparte schermen, en dus geen vouwbaar scherm zoals de Samsung Galaxy Fold, was er dus al snel. Ook het idee van een scherm aan de buitenkant namen ze niet mee in de ontwikkeling van de Duo. Daarmee heeft Microsoft de telefoon zo ontworpen dat het doel altijd is om de twee schermen afzonderlijk te gebruiken, twee apps naast elkaar, en niet als één groot scherm. Daarmee doelt het op een nieuwe manier van smartphonegebruik. Door de hardware symmetrisch te maken benadrukt het dit gebruiksdoel.

Toekomst

Na jaren van optimalisering gelooft het bedrijf dat het nu tijd is voor een nieuwe vorm van hardware op de markt. “We geloven in dit concept, deze vorm en deze grootte.” Aldus Panay.

Het bedrijf wil binnenkort ook de Surface Neo, die eerder dit jaar werd uitgesteld, lanceren. Het toestel is een tablet die bestaat uit twee schermen met een grootte van 9 inch die samen een 13-inch scherm vormen, niet veel groter dan het gemiddelde boek.

Nog een stapje verder is de vervanging van het klassieke toetsenbord op een laptop door een tweede scherm. Of we dat snel van Microsoft zullen kunnen verwachten valt nog af te wachten. Apple vroeg eerder deze week wel al een patent aan om het toetsenbord te vervangen door een touch screen, gelijkaardig met zijn touch bar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business