Nieuws

Amazon ontwikkelt systeem dat controleert of mensen social distancing respecteren

AWS Panorama kan door werkgevers ingezet worden om het naleven van coronamaatregelen op de werkvloer te bespoedigen. Maar wat met de privacy van de werknemer?

Ondertussen kennen we allemaal wel de befaamde anderhalve meter-maatregel. Die moeten we overal proberen naleven waar we komen. Maar in de praktijk is dat toch niet altijd zou eenvoudig. Zeker op plaatsen zoals de werkvloer waar we ons op ons gemak willen voelen, hebben we misschien al eens minder zin om altijd een mondmasker te dragen of sociale afstand te bewaren.

Daar heeft AWS, de clouddivisie van Amazon, een oplossing voor ontwikkeld: de Panorama box. Dat is een kunstmatig gedreven systeem dat kan aangesloten worden op het cameranetwerk van een bedrijf. De box programmeert dan automatisch inspectieroutines. Eerste gebruikstoepassingen van het systeem waren vooral gericht op het tracken van barcodes of het detecteren van defecten in de productielijn.

AWS is er van overtuigd dat hun technologie van dienst kan zijn in de strijd tegen het coronavirus. Met het systeem kan bijvoorbeeld het aantal personen in een winkel geteld worden en de afstand die zij onderling bewaren, zodat winkeliers indien de social distancingnormen in het gedrang komen bijsturende maatregelen kunnen nemen. Ook in kantoorruimtes zouden werkgevers het systeem kunnen gebruiken om het gedrag van hun werknemers te observeren. Zij krijgen dan een verwittiging wanneer er zich mogelijk onveilige situaties voordoen. Hoewel de Panorama box voorlopig enkel als een previewieditie beschikbaar is, zouden volgens FT bedrijven zoals Deloitte en Siemens al interesse getoond hebben in de technologie.

Surveillancemaatschappij

De technologie van Amazon roept niet onlogisch heel wat vragen op over de individuele privacy van de werknemers. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen dat onze maatschappij door dergelijke technologieën in de richting van een surveillancemaatschappij aan het groeien is. Studies hebben ook al aangetoond dat het volhangen van de werkomgeving met camera’s vooral nefaste gevolgen heeft op het algemeen welzijn en de prestaties van een groot aantal werknemers. In september kwam Amazon al eens in opspraak voor het overmatig monitoren van werknemers in de warenhuizen. De Panorama box zou wel niet uitgerust zijn met gezichtsherkenningstechnologie, vertelt een woordvoerster van Amazon aan BBC News.

Toch lijkt de toenemende aanwezigheid van camera’s die ons overal volgen waar we gaan een evolutie waar we als mensen mee zullen moeten leren omgaan. Ook Vlaamse steden gaan meer beroep doen op crowd control-technologie om de drukte in te straten te beheersen. Het moet er allemaal voor zorgen dat we meer grip krijgen op het coronavirus, maar voel jij je nog comfortabel met bewakingscamera’s overal? Geef je mening in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business