Nieuws

YouTube zal je twee keer doen nadenken voor je een beledigende reactie plaatst

Gebruikers van YouTube via de app voor Android zullen binnenkort een waarschuwing krijgen wanneer ze een haatdragende reactie willen posten.

In september deden zowel Facebook en Twitter als YouTube nog de belofte om zich actiever in te zetten in de strijd tegen haatboodschappen op de sociale media. En naast Twitter, die eerder al zijn regels rond haatberichten op basis van leeftijd, handicap of ziekte en etniciteit en afkomst verstrengde, zal nu ook YouTube verdere stappen ondernemen om haatdragende berichten te weren van het platform.

YouTube waarschuwt

Meer specifiek gaat het bij YouTube om de commentaren op video’s. In de app voor Android werd de commentsectie eerder al verborgen om wellicht enerzijds de drempel voor het plaatsen van berichten te verhogen – en dus wat langer na te denken of je écht wel commentaar wil geven – en anderzijds om geposte berichten met een negatieve boodschap te verbergen. De boodschap om twee keer na te denken voor je iets post zal YouTube nu explicieter maken.

“Om respectvolle gesprekken op YouTube aan te moedigen, lanceren we een nieuwe functie die gebruikers waarschuwt wanneer hun opmerking aanstootgevend is voor anderen, zodat ze kunnen reflecteren voordat ze een bericht plaatsen.” Dat kunnen we lezen in een blogpost van moederbedrijf Google.

De waarschuwing die YouTube geeft bij haatdragende reacties.

Suggestie

Maar het bericht is enkel een suggestie, net zoals de ‘Read Before You Retweet‘-melding van Twitter. Wie zijn bericht toch wil plaatsen, ongeacht de aard van de boodschap, kan dit altijd doen. Dit neemt echter niet weg dat dit compleet zonder gevolgen zal zijn. In de FAQ’s wordt uitgelegd dat zelfs berichten die géén pop-up kregen maar wel haatdragend zijn, verwijderd kunnen worden, enerzijds door de maker van de video en anderzijds door YouTube zelf. Wanneer je vermoed dat jouw bericht er foutief uitgekozen werd, kan je dit laten weten. Zo is het systeem continu onderhevig aan feedback.

De pop-up zal te zien zijn voor gebruikers in de Androidapp.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business