YouTube verlengt de opschorting van Donald Trumps account en dat op de dag van de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden.

Update 27/01: YouTube heeft laten weten de ban voor Trump opnieuw te verlengen. Volgens YouTube blijft het risico te groot dat Trump oproer gaat veroorzaken. Een precieze duur voor de nieuwe verlenging geeft YouTube niet.


Oorspronkelijk artikel 20/01: De (tot vanavond nog) zittend president en zijn team zullen voor minstens zeven dagen extra geen video’s kunnen uploaden of livestreams kunnen houden. Zijn account blijft toegankelijk, maar wordt bevroren. Comments op video’s zullen bovendien voor onbepaalde tijd uitgeschakeld blijven. 

Google meldde aan CNBC en Bloomberg dat het de beslissing heeft genomen “door het risico op geweldplegingen naar aanleiding van de machtsoverdracht”. YouTube blokkeerde Trumps account voor het eerst op 12 januari. Toen had zijn team een video online geplaatst waarin de president de bestormers van het Capitool “very special” had genoemd. De kans op nieuwe gewelddadigheden lag aan de basis van Googles beslissing.  

Facebook en Twitter grepen in

Ook andere socialemediaplatformen gingen over tot een schorsing of ban na de uitspraken van aftredend president Trump. Zo verwijderde Facebook eveneens de beruchte video waarin Trump de bestormers toesprak. De motivering luidde dat “de boodschap het risico op geweld eerder vergrootte dan deed afnemen”. Trumps Instagram-account werd eerder voor onbepaalde duur opgeschort, minstens totdat Joe Biden ingezworen is.  

Twitter, van zijn kant, maakte Trumps account volledig onbereikbaar. Zelfs streamingwebsite Twitch ging over tot een preventieve schorsing “om verdere opruiing te voorkomen”.  

Lees ook: ‘Bijna 75% minder fake news op sociale media sinds ban Trump’