Google Android 12

Android 12 gaat het geheugen van smartphones beter beheren door ongebruikte apps in slaapstand te zetten. Dat blijkt uit gelekte code.

Advertentie

XDA-Developers meldt dat de code voor die feature aanwezig is in een gelekte build die ze konden inkijken. Hoewel een analyse van het APK-bestand vaak een goede voorspeller is van aankomende features, is het niet helemaal zeker of die ook in de uiteindelijk versie van het OS zullen belanden.  

De nieuwe functie is een onderdeel van het ‘ongebruikte apps’-concept. Concreet kan Android 12 tijdelijke bestanden die overbodig zijn opruimen en opslag vrijmaken. XDA activeerde een ‘Ongebruikte apps’-menu onder de ‘App-info’-sectie. Daar staat een nieuwe knop om “app-toestemmingen te verwijderen en ruimte vrij te maken”. Die optie was in de testbuild ook bereikbaar door naar de instellingen op app-niveau te gaan. De instelling heeft dus een gevolg voor de toestemmingen die je aan apps verleende én de opslagruimte van tijdelijke bestanden.  

Privacy-upgrade 

Door manueel een aantal apps te slapen te leggen, verschijnt er onder app-instellingen een menu voor “ongebruikte apps”. Op die pagina staan alle apps die de voorbije maanden niet gebruikt werden. Het menu meldt dat hun toestemmingen ingetrokken zijn en dat er geen app-meldingen meer binnenlopen. Bovendien worden tijdelijke bestanden automatisch verwijderd wanneer een ongebruikte app op de lijst belandt.  

De slaapstand maakt het cachegeheugen leeg en verwijdert oudere deelbestanden, zodat alleen de app zelf overblijft. Dat zal geen gigantische impact hebben op je opslagcapaciteit, al helpen alle kleine beetjes. Wie een budgetsmartphone gebruikt, zal er wellicht het meeste profijt van hebben.  

Privacygewijs komt het alle gebruikers ten goede dat app-rechten automatisch ingetrokken worden. Daarover communiceerde Google zelf al, na de release van Android 11. Het lijkt dus zo goed als zeker dat die tweede functie er zit aan te komen in de volgende versie van het mobiele OS.

Lees ook: Google limiteert wat apps kunnen zien op je Android-telefoon

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here