Nieuws

Cowboy 4 en 4 ST zijn de nieuwste e-bikes van Belgische bodem

Cowboy 4
Cowboy kondigt vandaag de vierde generatie aan van hun populaire e-bikes, de Cowboy 4 en 4 ST, het eerste doorstapmodel van de Belgische start-up.

Update 10/12/21: Door de enorme stijging in de prijs van onderdelen en logistieke diensten van de voorbije maanden zag ook Cowboy zich genoodzaakt om zijn prijzen aan te passen. De Cowboy 3 kost vanaf nu 2090 euro na een eerdere verlaging tot 1990 euro, terwijl de nieuwe Cowboy 4 en ST eveneens 100 euro meer zullen kosten voor een nieuw totaal van 2590 euro.


De Cowboy 4 en 4 ST volgen de Cowboy 3 op. Deze laatste was een e-bike die ons enthousiast maakte door zijn aangename rijervaring, zelfs al ging het om een doorontwikkeling van de Cowboy 2 uit 2019. Deze vierde generatie brengt echter een hoop nieuwigheden met zich mee, waaronder een geïntegreerde cockpit, een sterkere motor, draadloos opladen voor je smartphone en een verbeterde Cowboy app. 

Nieuw: Cowboy 4 ST

Cowboy komt dus voor het eerst met een step through model, zodat de elektrische fietsen nog toegankelijker worden voor een breder publiek. Niet iedereen heeft immers dezelfde smaak. De bovenste buis is bij dit doorstapmodel verdwenen en de geometrie werd lichtjes aangepast. Het stuur is ook veranderd om een meer relaxte en rechte rijhouding te kunnen bieden. Hierdoor is de Cowboy 4 ST ideaal voor kleinere rijders van 160 tot 190 centimeter, terwijl de Cowboy 4 ideaal is voor iedereen van 170 tot 195 centimeter lengte. De ST is met zijn 19,2 kilogram iets zwaarder dan de 18,9 kilogram van de Cowboy 4. 

Cowboy 4 ST zandkleurig

Beide fietsen bieden wel 50 procent meer trekkracht dankzij de laatste nieuwe motortechnologie, zonder dat daar versnellingen aan te pas komen. Bergop rijden zou nu dus nog vlotter moeten gaan. De batterij is nog steeds verwijderbaar en zorgt voor een bereik van zo’n 70 kilometer, vergelijkbaar met dat van de Cowboy 3.

Nieuwe app en geïntegreerde cockpit

Connectiviteit heeft bij Cowboy altijd centraal gestaan en de Cowboy app speelt daarin een belangrijke rol. Recent nog zagen we hoe de app nu ook de beste fietsroute kan bepalen op basis van de luchtkwaliteit in je omgeving. Samen met de Cowboy 4 komt er deze zomer ook een volledig herontworpen versie van de app, met een nieuw thuisscherm, een verbeterd navigatiescherm met 3D-weergave en een rittendashboard dat je fitness data bijhoudt. Er werd ook een element van gamification toegevoegd in de vorm van badges en een scorebord. Cowboy Community biedt dan weer de mogelijkheid om deel te nemen aan gecureerde groepsritten in verschillende steden in België en Europa.

“De Cowboy 4 herdenkt onze mobiliteit in en rond steden”, vertelt Adrien Roose, mede-oprichter en CEO van Cowboy. “Dankzij de twee versies van de Cowboy 4 en een nieuwe app ontworpen voor zij die meer verwachten van hun fietsritten, kunnen we een nog breder publiek de bevrijdende sensatie van een heerlijke fietsrit laten ervaren. Onze missie is om stedelingen sneller, veiliger en op een leukere manier op hun bestemming te brengen dan via eender welke andere manier van stedelijk vervoer. Zij het rondcruisen door de stad of fit blijven, het is een herverbinding met je zintuigen en herontdekking van de prachtige sensatie die een fietsrit te bieden heeft.” 

Een app is natuurlijk handig, maar wij merkten tijdens onze tests van de vorige generatie dat de Cowboy app aardig wat batterij van je smartphone verbruikt. Gelukkig is de Cowboy 4 voorzien van een geïntegreerde cockpit mét draadloze laadfunctionaliteit. Via een geïntegreerd Quad Lock klik je makkelijk je smartphone vast op het stuur, waarna deze automatisch opgeladen wordt. Zo wordt je smartphone dus het centrale punt van je rijervaring en heb je steeds toegang to up-to-date informatie.  

nieuwe Cowboy app

Minimalistisch ontwerp verbeterd

Cowboy heeft met zijn e-bikes altijd al ingezet op minimalisme en daar gaat het bedrijf deze keer nog een stapje verder in. De remleidingen zitten nu bijvoorbeeld helemaal weggewerkt en de handvaten hebben een nieuw diamant patroon gekregen. Bovendien kregen ook de pedalen en remmen een nieuw vereenvoudigd ontwerp. Enkel achteraan wordt er wat ingeboet aan minimalisme, maar de standaard toevoeging van spatborden aan elk model is naar onze mening een goede zet. Zo moet je ze niet langer los aankopen. Wel kan je ervoor kiezen om je Cowboy 4 te voorzien van een bagagerek (99 euro) of een standaard (29 euro). Wat de kleur betreft kan je kiezen tussen Sand, Khaki en Black.

Cowboy 4 minimalisme

Opnieuw een prijsstijging

Waar de Cowboy 2 voor slechts 1990 euro te koop was, was dat bij de Cowboy 3 al 2.290 euro. De Cowboy 4 en 4 ST zullen je echter 2.490 euro kosten. In dat bedrag zitten natuurlijk de spatborden al in, maar de cockpit en andere verbetering hebben duidelijk ook een prijs. Cowboy neemt daarmee steeds meer afstand van het segment van de betaalbare, sub 2000 euro e-bike, waarin VanMoof nu vrij spel krijgt met de S3 en X3

Cowboy 4 Black

Specificaties Cowboy 4 en Cowboy 4 ST

 • Gewicht Cowboy 4: 18,9 kilogram totaalgewicht, inclusief batterij
 • Gewicht Cowboy 4 ST: 19,2 kilogram totaalgewicht, inclusief batterij
 • Materiaal kader: Aluminium 6061
 • Optimale rijdergrootte C4: geoptimaliseerd voor rijders van 170cm tot 195cm
 • Optimale rijdergrootte C4 ST: geoptimaliseerd voor rijders van 160cm tot 190cm
 • Banden: Voor Cowboy op maat gemaakte lekbestendige banden met flexibele grip en een breedte van 47mm
 • Remmen: Hydraulische remschijven voor- en achteraan
 • Licht vooraan: Geïntegreerde LED verlichting die via de app aan- en uitgezet kan worden
 • Licht achteraan: Geïntegreerde LED verlichting die feller brandt bij vertragen en remmen
 • Garantie: 2 jaar
 • Rijbereik: tot 70 kilometer
 • Mobiele applicatie: beschikbaar voor iOS en Android
 • Kleuren: Black, Sand, Khaki
 • Riemaandrijving C4: Gates Carbon riem met een overbrengingsverhouding van 60/21 (2.85) 
 • Riemaandrijving C4 ST: Gates Carbon riem met een overbrengingsverhouding van 57/21 (2.71) 
 • Batterijlader: 100W lader met laadtijd van 3,5 uur
 • Motor: op maat gemaakte 45 Nm / 250W motor, geïntegreerd in het achterwiel
 • Maximale geassisteerde snelheid: 25 km/u

Testritten zullen vanaf juli mogelijk zijn in negen verschillende landen, waaronder België. Leveringen van de Cowboy 4 en Cowboy 4 ST starten in september 2021. Je kan nu al voorbestellen via de website van Cowboy.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business