Buigbare displays Samsung

Eindelijk konden we een glimp opvangen van Samsungs toekomst voor buigbare displays. Die worden alvast groter op smartphones en tablets.


Samsung pakte in 2019 uit met de technologie in de vorm van prototypes. De Zuid-Koreanen namen het initiatief, in de hoop een leidinggevende rol te blijven spelen als het aankomt op vouwbare schermtechnologie. Nieuwe producten moeten de tech toegankelijker maken. SamMobile weet dat Samsung nieuwe prototypes demonstreerde op het Display Week 2021-event. 

Dubbel buigbare displays 

Een van die concept-toestellen is een OLED-paneel dat twee vouwen heeft (foto bovenaan het artikel). Wanneer je dit toestel uitvouwt, bedraagt de maximumgrootte 7,2 inch. Ter vergelijking: het valt dat eigenlijk tussen de Galaxy Z Flip (6,7 inch) en de Galaxy Fold 2 (7,6 inch) in.  

Credit: Samsung Display

Samsung demonstreerde ook een niet-buigend model. Hun ‘slidable’ OLED schuift horizontaal uit voor meer schermoppervlakte. Dat is technologie die TCL en LG ook al demonstreerden. Voor die laatste spreken we dan van de periode toen de mobiele afdeling nog springlevend was. Toch verschenen er nog geen slidables op de markt. De weg lijkt dus open te liggen voor Samsung. Al zal die zich dan mogen reppen. Het Chinese OPPO heeft al een prototype klaar, in de vorm van zijn X 2021, een smartphone met oprolbaar scherm. Dat kan wisselen tussen twee modi: eentje van 6,7 inch en een grotere vorm van 7,4 inch. 


Foldable Galaxy tablet 

Het lijkt er sterk op dat we ons aan een buigbare Galaxy-tablet mogen verwachten. Samsung onthulde een vouwbaar paneel van 17 inch groot. Opvallend is dat die een klassieke 4:3-beeldverhouding krijgt. Ter vergelijking: opengevouwen is die groter dan de 13,3 inch-display van Lenovo’s Thinkpad X1 Fold, een vouwbare pc. 

Credit: Samsung Display

Tot slot demonstreerde Samsung nog een display met ‘under panel camera’ (UPC), in een conceptuele laptop. De displaytechnologie laat fabrikanten straks toe om laptops nog dunner, lichter en bijna randloos te maken. De tech zagen we ook al in de ZTE Axon 20 en zou ook naar de smartphones van Xiaomi komen. Samung zal dus zijn beste beetje moeten voorzetten om aan kop van het peloton te blijven.

Credit: Samsung Display