Nieuws

Smart canvas voegt veel nieuwe functies toe aan Google Docs en Sheets

Tijdens I/O heeft Google smart canvas geïntroduceerd, een nieuwe productervaring voor de Google Workspace-tools Docs en Sheets.

Thuiswerken heeft zijn voor- en nadelen, dat kunnen we na een jaar wel stellen. Om de fysieke afstand te overbruggen met collega’s werden we overladen met digitale tools om te communiceren en samen aan projecten te werken dat we op den duur niet meer weten met welk programma we aan de slag moeten. Google Workspace, de tegenhanger van Microsoft Office, helpt je het overzicht te bewaren door alle tools samen te voegen in één platform. Vandaag gaat Google een stap verder in de werktransformatie. De techgigant introduceert tijdens I/O 2021 onder de noemer ‘smart canvas’ heel wat nieuwe functies voor de populaire documenttools Google Docs en Sheets.

Smart canvas is één van de grootste updates die Docs en Sheets sinds de lancering 15 jaar geleden hebben gekregen. Maar wat is er precies nieuw? We zetten de aankondigingen op een rijtje.

Google Docs: smart chips, checklists en tabellen

We beginnen bij Google Docs, de online tekstverwerker van Workspace. Je kon voor vandaag al met het @-symbool een persoon uit je organisatie taggen in een gedeeld document. Met de tag, die Google ‘smart chips’ noemt, krijg je dan extra informatie over die persoon te zien. Google breidt de tag uit voor bestanden en meetings, om zo sneller relevante informatie te vinden. Dit zal binnen enkele maanden ook in Sheets kunnen; Google geeft hiervoor geen richtdatum.

Naast informatie delen zal ook taken verdelen of feedback geven makkelijker kunnen binnen de grenzen van één document. Google voegt checklijsten toe aan Google Docs om de vooruitgang van een project op te volgen. Er komen ook nieuwe tabelontwerpen om deelnemers in een document te laten stemmen over onderwerpen of om notities vanuit Google Calendar overzichtelijk te importeren. Onderstaande GIF van Google toont een korte demonstratie. Tenslotte kan je ook paginanummers voortaan uitschakelen; wat vooral kan helpen om lange tabellen niet te laten uitspreiden over verschillende pagina’s.

smart canvas - 1
GIF credit: Google

Google Sheets: tijdlijnen en slimmere formules

Voor Google Sheets springen twee nieuwe functies vooral in het oog. Te beginnen met nieuwe manieren waarop je je spreadsheets kan weergeven. Ben je moe gekeken op die eindeloze rijen en kolommen van lege cellen? Schakel dan over op de tijdlijnweergave die je enkel de relevante informatie toont op een veel interactievere manier. We illustreren dat graag weer met een korte GIF.

smart canvas - 2
GIF credit: Google

Ook voor wie af en toe sukkelt met het vinden van de juiste formules is er goed nieuws. Google Sheets zal je ingevoerde data analyseren en op basis van je gegevens formules voorstellen die je kan toepassen.

smart canvas - 3
GIF credit: Google

Google Meet

Cruciaal voor een vlotte samenwerking is heldere communicatie. Google wil content en communicatie dichter bij elkaar brengen. Dat zal je kunnen doen door een sneltoets waarmee je je Google Doc of Sheet zal kunnen meenemen als je een Google Meet-vergadering binnentreedt. Zo kan je tijdens de meeting gezamenlijk werken aan je bestanden. Verder vernieuwingen voor Meet zijn eerder al aangekondigd door Google.

smart canvas - 4
GIF credit: Google

Communiceer je liever via chat dan via video, dan kan je documenten binnen de chatroom kunnen openen en bewerken. Dit kan nu al voor Docs en Sheets, binnenkort ook voor Slides. Opmerkingen kan je in real-time vanuit het Engels laten vertalen naar het Frans, Duits, Spaans of Portugees. Op termijn kan Nederlands daar zeker nog bijkomen. Taalassistentie zal ook worden voorzien bij Google Docs.

Met smart canvas worden Google Docs en Sheets dus een heel stuk uitgebreider. Wat vind jij? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business