Nieuws

Apple rolt ‘noodupdate’ iOS 14.8 uit tegen spyware

iOS 14.8 dicht een beveiligingslek waar de spyware Pegasus gebruik van wist te maken. Snel updaten is de boodschap.

Apple heeft gisterenavond een nieuwe update uitgerold voor het iOS-besturingssysteem. “Deze update bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aangeboden voor alle gebruikers”, schrijft Apple in de release notes. iOS 14.8 patcht namelijk een beveiligingslek waarvan geweten is dat ze actief misbruikt is geweest. Dat schrijft onder meer The New York Times.

Je herinnert je misschien nog dat er afgelopen zomer veel te doen was om de spyware ‘Pegasus’. Pegasus is een computervirus ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf NSO Group dat autoritaire regimes bleken te gebruiken om politieke tegenstanders in de gaten te houden. De spyware maakt gebruik van een sluwe ‘zero click exploit’-truc. Het verschuilt zich achter links of pdf-bestanden waar het slachtoffer zelfs niet eens op hoeft te klikken om het onbewust op zijn/haar smartphone te installeren. Vooral iOS bleek zeer kwetsbaar te zijn voor Pegasus. Via de berichtenapp iMessage wist de spyware veel iPhones te infecteren.

Download iOS 14.8 zo snel mogelijk

Met iOS 14.8 meent Apple de oplossing voor Pegasus eindelijk gevonden te hebben. Hoewel Pegasus maar voor slechts een kleine groep iOS-gebruikers een concrete bedreiging vormde, wil de iPhonebouwer toch het zekere voor het onzekere nemen. Dat doe jij dus best ook. Apple rolde ook een beveiligingsupdate uit voor iPad OS, macOS en WatchOS.

De update haal je binnen via het menu Software-updates in je instellingen (onder Algemeen). Heb je ingesteld dat je iPhone automatisch updates doorvoert, dan zou iOS 14.8 al op je iPhone moeten geïnstalleerd zijn. Controleer dit voor de zekerheid nog even na.

Screenshot iPad.

iOS 15 komt eraan

Dit zal uiteraard niet het enige Apple-nieuws zijn dat vandaag te melden is. Vanavond om 19u stelt Apple zijn nieuwst paradepaardje iPhone 13 voor aan de wereld. Vanaf dan neemt iOS 15 het ook over van iOS 14. Alles over de lancering van de iPhone 13 lees je vandaag op TechPulse.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business