android-apps windows 11
Image credit: Microsoft

Microsoft is gestart met het testen van Android-apps in Windows 11. Voorlopig nog met een zeer beperkt aanbod en publiek.

Advertentie

Hoewel Windows 11 al op 5 oktober lanceerde voor het grote publiek, is de aangekondigde integratie voor Android-apps voorlopig nog niet beschikbaar. Al komt het nu wel dichterbij. Microsoft heeft gisteren een preview beschikbaar gesteld van het ‘Windows Subsystem for Android’ voor het Windows Insiders-programma. Dit is een select groepje die nieuwe updates of applicaties mogen uittesten alvorens Microsoft ze breder uitrolt. Zo kunnen eventuele bugs er nog tijdig uitgehaald worden.

Microsoft werkte hiervoor samen met Amazon om de applicaties via de Amazon Appstore aan te bieden. De Microsoft Store zal je dan ook doorverwijzen naar de appwinkel van Amazon. In de eerste testfase zal het aanbod aan applicaties echter nog heel beperkt zijn: een vijftigtal applicaties, waaronder enkele games. Het is nog niet bekend, hoeveel applicaties bij de bredere lancering ter beschikking worden gesteld. Naar verwachting zullen applicaties op termijn ook via de Google Play Store kunnen geïnstalleerd worden.

Virtuele machine

De Android-apps draaien via een subsysteem dat is opgebouwd uit de Linux-kernel en het opensourceplatform van Android. Via een Hyper-V virtuele machine wordt een virtuele omgeving gecreëerd waarin de applicatie bovenop de Windows-laag kan draaien. Je computer moet hiervoor dus ook het juiste type processor van Intel, AMD of Qualcomm hebben.

Zo ziet de Kindle-app van Amazon eruit in Windows 11. Image credit: Microsoft

Veelbelovende eerste indruk

De eerste tests met Android-apps klinken alvast veelbelovend. Tom Warren van The Verge merkte op dat het installeren van de applicaties zeer eenvoudig is en de applicaties ook vlot draaien. Android-apps kunnen net als Windows-apps worden vastgemaakt aan de taakbalk om ze snel te openen. Wanneer je echter teveel applicaties tegelijk wil draaien, kan je CPU overbelast geraken. Deze bug zal Microsoft dus nog even moeten aanpakken.

Een tijdlijn voor het verdere uitrollen van de Android-integratie is nog niet bekend. Maar als de bètatests vlot verlopen, zou dit er wel eens sneller dan verwacht kunnen aankomen. Heb jij Windows 11 al geïnstalleerd? Laat het ons weten via de lezerspoll.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here