Nieuws

OPPO Find X5: datum, prijs, nieuws en geruchten

OPPO lanceert volgende week de Find X5-reeks. Hier lees je alles wat we al weten over het nieuwste vlaggenschip van OPPO.

De Find X-reeks van OPPO speelt in de topklasse van de smartphonemarkt en moet de concurrentie aangaan met onder andere de iPhone 13 en de Samsung Galaxy S22. Zeker met het Pro-model uit de vlaggenschipreeks wil OPPO zijn technisch vernuft demonstreren. De lancering van de volgende generatie, de OPPO Find X5, zal deze maand nog plaatsvinden.

Naar goede gewoonte draait de geruchtenmolen al enkele weken op volle toeren. Nu de lancering nakende is, zetten wij alle feiten en geruchten op een rijtje.

OPPO Find X5: wat weten we al?

Datum

Over de datum van de lancering hoeven we niet meer te twijfelen. OPPO heeft ons formeel bevestigd dat de Find X5-reeks op 24 februari zal worden aangekondigd. Dat is al over een kleine week. Iedereen kan die lancering live bijwonen via een YouTube-livestream. Het evenement start om 12u CET. Een ideale lunchpauze dus. We voegen de link van de livestream nog toe aan dit artikel zodat je het hier kan volgen.

Line-up

De line-up zal vermoedelijk iets anders vorm krijgen dan bij de Find X3-reeks. Die kende namelijk geen Find X3, maar wel een Find X3 Pro, Find X3 Neo en Find X3 Lite. Vermoedelijk zal de line-up wel uit drie modellen bestaan die qua prijsklasse zo veel mogelijk uit elkaars vaarwater blijven. Dat daar een Pro-model bij zal zitten is al bevestigd. Verder verwachten we ook een Lite-model die zich meer naar het middensegment begeeft. Dan is het vooral afwachten of OPPO de Neo-benaming zal laten vallen voor het basismodel.

Je vraagt je wellicht af waarom de opvolger van de Find X3 niet gewoon Find X4 heet. We weten hier de officiële reden nog niet voor, maar wellicht heeft dit gewoon met bijgeloof te maken. Het getal 4 heeft een negatieve connotatie in Azië en daardoor vermijden Aziatische bedrijven het getal wel eens in productnamen.  

Prijzen

Hier kunnen we helaas nog niet veel over meedelen, want OPPO is er goed in geslaagd om de prijzen van de Find X5-reeks geheim te houden. We vermoeden dat deze in lijn zullen liggen met de Find X3. Voor het Pro-model mag je een prijspeil rond de 1149 euro verwachten, het basismodel rond de 800 euro en de Lite zou wel eens richting de 500 euro kunnen duiken. Find X5 is daarmee toch een stuk goedkoper dan concurrerende vlaggenschepen.

Design

OPPO is zo vriendelijk geweest om bij de uitnodiging voor het lanceringsevenement al een officieel beeld van de Find X5 Pro te voegen. Zo hoeven we hier niet al te veel meer te speculeren. Het camera-eiland zal er een stuk anders uitzien dan dat van de Find X3, dat hard leek op de iPhone 12. We zien twee grote lenzen aangevuld met kleinere sensoren, waar we later op terugkomen. Qua design springen de bijzondere curven van het camera-eiland in het oog. Het camera-eiland zit verwerkt in een keramieken behuizing.

oppo find x5 pro
De poster van het lanceringsevenement toont de Find X5 Pro. Image Credit: OPPO

Nieuw cameratijdperk met Hasselblad

De camera’s beloven één van de meest interessante aspecten van de OPPO Find X5 te worden. OPPO maakte namelijk eerder deze week de samenwerking met Hasselblad bekend. Die samenwerking zal zich, zoals bij de OnePlus 9, in een eerste instantie vooral softwarematig laten opmerken in het verhogen van de kleurkalibratie. Op vlak van hardware verwachten we geen grote wijzigingen in vergelijking met de Find X3, aangezien deze al zeer sterke camera’s had. De camera-setup bestaat uit een duale hoofdcameralens waarbij de groothoeklens en ultragroothoeklens gelijk zijn getrokken (50MP).

Specificaties

Laten we tenslotte nog even onder de motorkap gaan kijken. De Find X5 Pro zal hoogstwaarschijnlijk geleverd worden met de nieuwste generatie Snapdragon-processor 8 Gen 1. Daar durven we ons volgende maandloon op te verwedden. Welke processor de Find X5 en Find X5 Lite gaan krijgen, dat is echter een moeilijke weddenschap. Om niet alle eieren in dezelfde mand te moeten leggen, de chipcrisis is immers nog verre van opgelost, zou één van de modellen een chipset van MediaTek kunnen krijgen. OPPO werkt voor veel van haar budgetmodellen al samen met MediaTek, dus we kijken dan in eerste instantie vooral naar de X5 Lite.

Welke CPU het ook wordt, deze zal worden bijgestaan door de gloednieuwe NPU MariSilicon X. Deze binnenshuis gemaakte imaging npu werd onthuld tijdens OPPO Inno Day in december en zal zijn grote debuut krijgen in de Find X5. Voor RAM- en opslaggeheugen krijgen we waarschijnlijk de gebruikelijke vlaggenschipspecificaties.

Tenslotte is de batterij nog iets uit om naar uit te kijken. Niet zozeer de capaciteit, maar wel de oplaadsnelheid. De Find X3 kon opladen aan een capaciteit van 65W, waarmee je in een goed halfuur een volle batterij hebt. Die snelheid zou nog eens kunnen worden opgetrokken zodat je in minder dan een half uur je batterij volledig kan opladen.


Dit artikel volgt de geruchten rond de OPPO Find X5-series. Deze informatie is niet officieel bevestigd door OPPO.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business