Fastly internetpanne softwarebug
Server racks with telecommunication equipment in server room

De Oekraïense overheid maakt zich klaar om zijn gevoelige data en servers ter bescherming naar het buitenland te brengen.


Het land vreest natuurlijk dat Russische troepen met zijn gegevens aan de haal gaat. Daarom wil het alle nodige data veilig stellen. Dat meldt persagentschap Reuters in een bericht. Oekraïne verkiest echter zijn IT-infrastructuur in het land zelf te houden. Volgens Victor Zhora, hoofd van informatiebescherming in Oekraïne, zou de verplaatsing “plan B of C zijn”.

Om dit te bewerkstelligen moet de overdracht eerst door het Oekraïens parlement worden goedgekeurd. Er zou per dienst dan gekeken worden naar welke data naar het buitenland moeten, en welke kunnen blijven. Er zouden reeds verscheidene ambtenaren bezig zijn met het verplaatsen van data naar veiligere oorden in het land. Momenteel bevindt het overgrote deel van de gevoelige data zich in de hoofdstad Kyiv. Nu deze stad steeds meer omsingeld begint te raken door Russische troepen, lijkt het steeds waarschijnlijker dat de overdracht plaats zal moeten vinden. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het zal worden om dit zomaar uit de stad te krijgen.

Europese hulp

Oekraïne zou naar verluidt al meerdere aanbiedingen hebben gehad van buurlanden om de data te herbergen. Ze willen deze om veiligheidsredenen echter niet identificeren. Het zou wel de voorkeur geven aan een Europees land. De overdracht zou ofwel via het fysiek verplaatsen van servers of digitaal migreren van de gegevens gaan.


De vraag is natuurlijk in welke mate dit allemaal probleemloos zal verlopen. Oekraïne wordt ook op digitaal vlak aardig onder vuur genomen. Hackers proberen het land plat te krijgen, en dat naar verluidt niet enkel via Rusland, maar ook via Wit-Rusland en China. De Oekraïense overheid heeft al meerdere malen aangegeven op zoek te zijn naar digitale bijstand.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.