Netflix’s advertentie-abonnement krijgt een beperkte catalogus

Netflix
© Unsplash/Venti Views
Sluit je binnenkort het advertentie-abonnement van Netflix af? Wees er dan van bewust dat niet alle films en series aanwezig zijn. Netflix stelt dat dit een gevolg is van de afgesloten licenties.

Netflix probeert op verschillende manieren het verlies van 200.000 abonnees te verwerken. Een van de manieren is om meer abonnees aan te trekken. Hiervoor kondigde het platform in juni aan op de proppen te komen met advertentie-abonnementen. Dat abonnement komt tegen een lager tarief – met name vanwege de advertenties die in beeld verschijnen, maar dat blijkt niet het enige te zijn. In eerste instantie zal het aanbod van films en series beperkter zijn dan met een regulier abonnement.

Netflix met advertenties

Ted Sarandos, Co-CEO bij Netflix heeft tegenover Deadline verklaard dat niet alle content op Netflix beschikbaar zal zijn in de advertentie-abonnementen. Sarandos doelt daarmee op content waarvoor de streamingsdienst licenties heeft afgenomen. Voor Netflix Originals geldt dat het platform zelf het licentiebeleid bepaald; films en series die daaronder vallen, zijn wel vanaf het begin beschikbaar.

“We zullen nog extra content beschikbaar stellen, maar zeker niet alles,” laat de topman weten. Hij zegt zich geen zorgen te maken over het aanbod van het abonnement en noemt het een ‘geweldige ervaring’. Volgens Sarandos zal het overgrote deel van de content die gebruikers het liefst bekijken, beschikbaar zijn ten tijde van de lancering. Dat bepaalde content niet wordt toegevoegd is niet het gevolg van onwil, maar simpelweg vanwege rechtenkwesties, concludeert de Netflix Co-CEO.

Samenwerking met Microsoft

Na de officiële aankondiging van het advertentie-abonnement, kwamen begin juli meer details over de advertenties naar buiten. Netflix gebruikt hiervoor Microsoft’s advertentienetwerk. De advertentiemodellen van Microsoft zullen overigens geen toegang krijgen tot Netflix-data; dat moet het mogelijk maken om zonder privacyzorgen zo’n abonnement af te sluiten. Tegen welke prijs zo’n abonnement in België wordt aangeboden bij introductie is niet bekendgemaakt.

Dat steeds meer klanten bij Netflix vertrekken, ligt volgens de streamingsdienst aan klanten die accounts met elkaar delen. Wereldwijd zouden inmiddels 100 miljoen mensen de dienst gebruiken zonder een eigen account. Hiervoor kondigde het op 18 juli een constructie aan om het ‘delen’ een halt toe te roepen. Klanten in Zuid-Amerikaanse landen moeten voortaan maandelijks betalen voor gebruikers buiten de thuislocatie. Bedragen die betaald moeten worden lopen van 1,70 tot 3 euro.

Terwijl Netflix de crisis toewijst aan het delen van accounts, zien we de tarieven van het platform in etappes stijgen; dit gebeurde het laatst in oktober 2021. Het goedkoopste abonnement bleef op het tarief van 7,99 euro hangen, terwijl het duurste abonnement met twee euro steeg naar 15,99 euro. Zulke stijgingen in combinatie met wereldwijde inflatie, heeft nu eenmaal impact op de vraag naar diensten. Wel voorziet Netflix voor het derde kwartaal dat tot eind november loopt een stijging in het aantal aangesloten abonnees.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business