Nieuws

Netflix gaat begin 2023 wachtwoord delen stoppen

Netflix account delen verificatie code
Netflix gaat vanaf 2023 extra kosten aanrekenen voor het delen van je account. Nu is ook bekend hoe dat delen nagegaan zal worden.

Eerder kregen Netflix-gebruikers uit enkele landen al een meerprijs aangerekend voor het delen van hun account. Dat was toen bij wijze van test, maar de streamingdienst heeft bekendgemaakt die methode wereldwijd uit te rollen in 2023. Het ziet ernaar uit dat “begin 2023” de Verenigde Staten als eerste aan de beurt komt. Vermoedelijk zal het daarna niet meer lang duren voor de methode ook in België wordt ingevoerd.

Tot nu waren de details van hoe het proces in zijn werk zou gaan, nog niet geweten. Netflix legt de werking uit via een hulppagina over het delen van een account.

De verificatiecode zal één van de manieren zijn voor Netflix om te bepalen of een gebruiker deel uitmaakt van je huishouden of niet. Om te beginnen zal je “Netflix-huishouden”, waar alle apparaten van je gezin inbegrepen zitten, bepaald worden. Volgens Netflix gebeurt dat aan de hand van “IP-adressen, ID-nummers van apparaten en accountactiviteit”. Als er voor lange tijd – Netflix stelt twee weken – via je account gekeken wordt vanuit een locatie buiten je Netflix-huishouden, dan zal de gebruiker dus gevraagd worden om een verificatiecode.

Extra kost wordt niet zomaar aangerekend

Om die verificatiecode in te vullen, krijgen gebruikers 15 minuten de tijd. De code wordt naar het telefoonnummer of mailadres van de accounteigenaar gestuurd. In theorie is er dus genoeg tijd voor de eigenaar om de code aan de andere gebruiker te bezorgen. Daarnaast is dit systeem ook enkel van toepassing op tv’s of andere vaste toestellen. Tablets en laptops krijgen bijvoorbeeld telkens andere IP-adressen. Die kunnen dus niet gecontroleerd worden met de methode van Netflix.

Daarbovenop stelde de Nederlandse consumentenbond ook nog eens dat Netflix eigenlijk geen kosten mag aanrekenen voor het delen van een account. De Europese wetgeving zegt namelijk dat abonnementen van streamingdiensten met de gebruiker meereizen binnen de EU. Dat wil dus zeggen dat als de gebruiker voor langere tijd niet in zijn eigen huishouden is, maar wel binnen de EU verblijft, niet zal moeten betalen voor het gebruik van zijn eigen account.

Ten slotte stelt Netflix zelf op de hulppagina dat je niet automatisch extra aangerekend zal worden als je je account deelt met iemand die niet in je huishouden zit. Het lijkt er dus op dat de nieuwe maatregelen in de praktijk niet bijster veel verschil zullen maken. Zal je wel extra moeten betalen, dan gaat het waarschijnlijk om ongeveer 3 euro per maand. De landen uit de testfase kregen namelijk een dergelijk bedrag aangerekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business