Nieuws

iPhone 15 Pro stapt af van ‘bewegende knoppen’

iPhone 15
Apple brengt volgend jaar mogelijk zijn eerste iPhone uit zonder fysieke knoppen. In plaats daarvan gebruikt de iPhone 15 Pro de Taptic Engine om het gevoel na te bootsen.

Apple-analist Min-Chi Kuo, de doorgaans goed ingelichte geruchtenverspreider, meldt dat Apple van plan is de fysieke power- en volumeknoppen weg te laten van de iPhone 15 Pro. Mogelijk zijn er nog wel knoppen zichtbaar, maar deze kunnen niet bewegen. Volgens Kuo wil Apple namelijk de Haptic feedback-techniek inzetten om het gevoel van fysieke knoppen na te bootsen. De implementatie zal daarmee lijken op de thuisknop van de iPhone 7-serie die gebruikmaakte van Apples Taptic Engine.

Knoploze iPhone 15 Pro

Kuo zegt dat de iPhone 15 Pro twee extra Taptic Engine-modules zal bevatten om het klikgevoel na te bootsen. Deze modules worden aan de linker- en rechterzijde van het toestel geplaatst, vermoedelijk ter hoogte van de power- en volumeknoppen. Hierdoor krijgt de smartphone in totaal drie Taptic Engines mee. Onbekend is wat daarvan de impact is op de prijs van de iPhone 15 Pro-reeks. Bovendien is de vraag wat dit betekent voor het stroomverbruik van de telefoon, en of Apple dit compenseert met een grotere batterij.

Het is overigens niet de eerste keer dat Apple speelt met het idee om van fysieke knoppen af te stappen. In 2018 deden geruchten de ronde over een knoploze Apple Watch. Daarmee wilde Apple naar verluidt de waterbestendigheid van de smartwatch verbeteren. Het gerucht kwam echter niet uit en Apple besloot alsnog fysieke knoppen in te zetten.

Vooralsnog is niet bekend wat de mogelijke beweegredenen zijn voor Apple om de iPhone 15 Pro knoploos te maken. Uiteraard kan het leiden tot betere waterbestendigheid – je mist immers een aantal gaten in de behuizing – maar het levert ook extra complexiteit, gewicht en kosten op.

Samsung gaat knoploos

Niet alleen Apple, maar ook het Zuid-Koreaanse Samsung voorziet een toekomst zonder knoppen op smartphones. Het merk zou vanaf 2025 de fysieke knoppen op zijn Galaxy-smartphones willen vervangen door softwaregebaseerde knoppen. Daarmee verkiezen de Koreanen een andere route dan Apple, al is het lastig vast te stellen in hoeverre de gelekte informatie juist is. Gezien 2025 nog een behoorlijke tijd weg is, is er ook voldoende ruimte voor Samsung om zijn plannen bij te stellen.

Dat geldt overigens ook voor Apple. Hoewel Min-Chi Kuo vaak zeer accurate informatie naar buiten brengt, kan er een hoop veranderen op één jaar tijd. Neem de geruchten dus tot je met een korrel zout.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business