Nieuws

AMD stelt RX 7900 XTX en RX 7900 XT voor

In een livestream maakte AMD de specificaties bekend van twee GPU’s uit de nieuwe 7000-generatie. Dit is wat we nu weten.

Na Nvidia staat nu ook AMD klaar om een nieuwe generatie grafische kaarten uit te brengen. De Radeon RX 7900 XTX en Radeon RX 7900 XT zullen de meest krachtige Nvidia-kaarten van het moment moeten gaan bekampen.

De nieuwe GPU’s van AMD zullen gebaseerd zijn op de RDNA 3-architectuur die we eerder al in Zen-processoren zagen. RDNA 3 werkt met zogenaamde ‘chiplets’, kleine onderdelen waaruit een computerchip opgebouwd kan worden. Hierdoor kan AMD als het ware verschillende processors “bouwen” uit verschillende onderdelen in plaats van de chips uit één stuk silicium te printen. Dezelfde chiplets kunnen bovendien gebruikt worden in verschillende projecten, waardoor AMD heel makkelijk een volledige line-up in elkaar kan steken.  

Specificaties

AMD gebruikt ‘compute units’ (CU’s) om te beschrijven hoe sterk hun grafische kaarten precies zijn. Voorlopig is het dus lastig om een rechtstreekse vergelijking aan te gaan met de RTX 4090 van Nvidia, die ondertussen al een tijdje op de markt is. In ieder geval zou de RX 7900 XTX, het topmodel aan de kant van AMD, zo’n 96 CU’s meekrijgen. De GPU is geklokt op 2,3 GHz, wat geboost kan worden tot op 2,5 GHz. De 24 GB aan VRAM die de kaart meekrijgt en de DisplayPort 2.1-aansluiting doen ongetwijfeld ook heel wat gamers die op hoge resolutie spelen watertanden. De nieuwe kaart zou volgens AMD tot 1,7 keer sneller zijn in 4K-gaming dan hun vorige vlaggenschip-GPU. Voeg daar raytracing aan toe en de RX 7900 XTX is nog steeds anderhalve keer zo snel.

Het kleinere broertje, de RX 7900 XT, krijgt 84 CU’s en is geklokt op 2GHz. Ook het ramgeheugen ligt met 20 GB iets lager. Hier geen vergelijking met de vorige generatie grafische kaarten. Wel krijgt ook deze kaart ondersteuning voor DisplayPort 2.1, wat aantoont dat AMD binnenkort de nieuwste 8k-schermen aangesloten ziet worden.

Opmerkelijk is dat het stroomverbruik van deze twee kaarten veel lager ligt dan bij de nieuwe Nvidia GeForce RTX 4090. AMD’s vlaggenschip verbruikt met 345 watt een volle 100 watt minder dan bij Nvidia het geval is. De RX 7900 XT verbruikt met 300 watt nog minder. Eerder geraakte al bekend dat AMD geen gebruik zou maken van 12VHPWR-kabels die wel door hun concurrent in gebruik zijn – door het lagere stroomverbruik is er dan ook geen nood aan een nieuwe kabel.

Prijs

Bovendien spaart een AMD-koper niet enkel op de elektriciteitsrekening, maar ook op de aankoop van de GPU zelf. De kaarten krijgen een adviesprijs mee van respectievelijk 1.000 dollar en 899 dollar. Wederom: heel wat minder dan concurrerende GPU’s. AMD zet dus, zoals de traditie het voorschrijft, eerder in op prijs-kwaliteit dan op rauwe kracht. Hoe de prijs zich naar euro’s laat vertalen zal later moeten blijken. De nieuwe kaarten zijn vanaf 13 december te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business