Nieuws

India lanceert nieuwe cryptomunt

De Centrale Bank van India lanceert een eigen cryptomunt.

Het pilootproject werd aangekondigd door de RBI, de Reserve Bank of India. De nieuwe munt werd e-rupee gedoopt en krijgt het symbool e₹-R mee. De start is op 1 december van dit jaar.

Wie en waar

In de eerste fase van het project wordt er samengewerkt met vier banken: de State Bank of India, ICICI Bank, Yes Bank en IDFC. Ook wat locaties betreft wordt er begonnen met vier steden. De digitale munteenheid zal eerst worden gebruikt in Mumbai, New Delhi, Bengaluru en Bhubaneswar.

In een latere fase volgen de banken Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank en de Kotak Mahindra Bank; alsook de steden Ahmedabad, Gangtok, Guwahati, Hyderabad, Indore, Kochi, Lucknow, Patna en Shimla. Afhankelijk van hoe het project verloopt, kan dat nog verder uitbreiden. Dat geldt ook voor de features.

Praktisch

India stond in het verleden niet altijd even positief tegenover crypto. Met deze eigen munt wil het land mensen de voordelen en het gemak van een digitale munteenheid bieden, zonder de risico’s van soms bedenkelijke private cryptomunten.

De e-rupee kan worden gespendeerd bij geselecteerde firma’s via QR-codes, maar ook tussen individuen onderling. Deelnemende banken gaan een digitale portefeuille uitbrengen om de munt te stockeren. Ze zal worden uitgegeven in dezelfde eenheden als het huidige fysieke Indische geld (de roepie).

Elders in de wereld

Het Zuid-Aziatische land is niet de eerste natie die zelf richting crypto kijkt. China, dat nog niet lang geleden ook geen fan bleek van het betaalmiddel, zou het intussen al hebben overwogen. Ook Kazachstan, Singapore en de Bahama’s experimenteerden al met het concept. Andere landen die ook een digitale munteenheid in gedachten hebben, gaan dit project ongetwijfeld van dichtbij volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business