Nieuws

Wachtlijst Lightyear 2 zonnewagen geopend

Lightyear 2
Lightyear heeft donderdag bekendgemaakt de wachtlijst van de Lightyear 2 zonnewagen te openen. Klanten kunnen hiermee de tweede productie-zonnewagen alvast pre-orderen.

Rijden op zonne-energie klinkt als een toekomst waar we van moeten profiteren. Juist daar werkt de Nederlandse autofabrikant naar toe. In 2019 lanceerde het hightechbedrijf zijn eerste zonnewagen: de Lightyear 0. Jaarlijks zouden de zonnepanelen 11.000 zonnekilometers moeten opleveren. Voor de overige kilometers die je rijdt, ben je dus nog wel aangewezen op laadpalen. Bestuurders die de wagen vooral voor woon-werkverkeer (35 kilometer) gebruiken kunnen overigens maandenlang laadpalen vermijden. In landen als Spanje of Portugal kan dit zelfs oplopen tot zeven maanden per jaar.

Lightyear 2 is op komst

De productiestart van de zonnewagen werd in juli aangekondigd en de eerste productiewagens van de autofabrikant zullen inmiddels van de band zijn gerold. Een eerste afleverafspraak moet – voor zover bekend – nog wel gepland worden. In de tussentijd staat het bedrijf niet stil. Terwijl er in de fabrieken wordt getimmerd aan de Lightyear 0, is online namelijk al de wachtlijst van Lightyear’s tweede zonnewagen geopend: de Lightyear 2.

Lightyear 2 voorzijde

Die wagen heeft één belangrijke troef: hij is veel goedkoper dan de Lightyear 0. De eerste auto van het bedrijf kost namelijk 250.000 euro; de tweede versie moet daarentegen 40.000 euro kosten, zo schrijft het hightechbedrijf. Hij moet daarmee veel toegankelijker worden voor consumenten die in de toekomst willen afstappen van hun brandstofwagen. Het rijbereik van de 2 ligt wel lager dan die van de 0 met 800 kilometer, ten opzichte van 1.000 kilometer bij de 0. Tegelijk is dat niets om je als fabrikant voor te schamen. Een Tesla Model 3 Long Range haalt nog geen 700 kilometer (WLTP).

Geduld is noodzakelijk

Geïnteresseerden die zich vandaag op de wachtlijst plaatsen moeten wel geduld hebben. Volgens het Nederlandse bedrijf worden de eerste wagens pas eind 2025 geproduceerd. Bovendien wist de fabrikant al 21.000 wagens te slijten aan leasing- en ride-sharingpartners als LeasePlan, MyWheels, Arval en Athlon. Zulke bedrijven drijven het aantal gereden kilometers met zonnewagens sterk op, en zorgen daarbij ook voor een wijdverspreide zichtbaarheid van het merk op de weg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business