Nieuws

Microsoft erkent voor het eerst vakbond in de VS

Microsoft Neo
In de VS heeft Microsoft na 47 jaar voor het eerst een actieve vakbond in één van zijn firma's.

In België kijken we van vakbondsvertegenwoordiging in een bedrijf al lang niet meer op. Maar in de Verenigde Staten is dat nog steeds niet zo voor de hand liggend. En wanneer een bedrijf met de naam, omvang en invloed van Microsoft het toelaat, is dat groot nieuws.

Wie

Deze toch wel wat historische stap werd gezet bij dochterbedrijf ZeniMax Studios, een ontwikkelaar van games. Onder andere Doom en The Elder Scrolls zijn van hun hand. De vakbond die er nu actief wordt is de CWA (Communications Workers of America). Die zal een driehonderdtal kwaliteitscontroleurs vertegenwoordigen in de staten Maryland (thuisbasis van de studio) en Texas. Bedoeling is dat de CWA in de toekomst gaat onderhandelen over collectieve voorwaarden.

Pionier

Het akkoord van Microsoft kwam er nadat het merendeel van de mensen bij ZeniMax het idee hadden gesteund. Met de recente massale ontslagen in de technologiesector (Twitter, Meta, Amazon) en de strijd die sommige bedrijven soms voeren tegen vakbonden (opnieuw, Amazon) is dit dus een opvallende beslissing.

Het nieuws kadert in een opvallende stijging van de pogingen om meer vakbondsvertegenwoordiging in tech te krijgen de laatste tijd. Zowel bij Google, Apple en jawel, Amazon is dat nog steeds aan de gang. Ongetwijfeld spelen de verschillende crisissen van de afgelopen jaren en de daarbij horende stijgende kosten qua levensonderhoud daar een grote rol in.

Microsoft heeft nog geen verklaringen afgelegd over het effect op de werking van het bedrijf. Volgens de ACW gaan zowel het bedrijf als de klanten hier positief door worden beïnvloed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business