xiaomi 13 pro smartphone snapdragon 8 gen 2 camera aankondiging specificaties

Xiaomi is voor vele landen de derde grootste smartphoneproducent. Zetten ze deze lijn voort, dan kan het binnenkort meepraten met Apple en Samsung.


De smartphonemarkt in China functioneert anders dan in de rest van de wereld. Waar Amerikanen over het algemeen meer Amerikaanse iPhones kopen en Zuid-Koreanen meer Samsung-toestellen aanschaffen, is dat in China voor geen enkel merk echt het geval. Op de Chinese markt zijn telefoons van meerdere fabrikanten te vinden die goed met elkaar weten te concurreren. Vooral op die Chinese markt haal Xiaomi zijn slag thuis.

Dat komt vooral door de vorige Xiaomi-telefoons en het feit dat ze doorgaans goed onthaald werden: de 12S en 13 kregen erg goede reviews. Ook van hun andere telefoons, zoals de Xiaomi 12T, gaan flink wat exemplaren over de toonbank. Analyse wijst uit dat Xiaomi zo’n 13% van het totale marktaandeel heeft. Daarmee haalt het Chinese smartphonemerk in meeste landen gemakkelijk een plekje tussen de drie grootste smartphoneproducenten: enkel Samsung en Apple gaan het Chinese merk momenteel nog voor – Xiaomi is dus de tweede grootste producent van Android-toestellen. In landen waar het niet in de top 3 van meest verkochte telefoons staat, is steevast nog een vierde of vijfde plaats gereserveerd.

Daarnaast zijn er recent een aantal nieuwe modellen op de Chinese markt gebracht. Ook daar blijven de toestellen ongewoon goed scoren. Binnen hun prijscategorie zouden de Xiaomi-smartphones goed zijn voor zo’n 99% van het totale volume verkochte producten.


De toestellen in China zien er dikwijls wel een beetje anders uit dan wanneer ze op de Europese markt verschijnen. Of dat ook voor de Xiaomi 13-serie het geval zal zijn, dat moet nog blijken. Vermoedelijk krijgen we daarover meer nieuws tijdens MWC, dat eind volgende maand van start gaat.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.