Nieuws

Dit was Velofollies 2023

Velofollies
Afgelopen vrijdag was TechPulse te gast op de 15de editie van Velofollies. Daarvoor was Kortrijk Xpo tot de nok gevuld met alles dat met fietsen te maken heeft.

Door corona was het alweer van 2020 geleden dat de fietsbeurs nog kon plaatsvinden. Vrijdag, na de eerste beursdag, kon Velofollies al doorgaan voor een succes. Met meer dan 300 exposanten was de beursvloer goed gevuld. 14.000 bezoekers op vrijdag deden de rest. Met respectievelijk 12.500 en 13.000 bezoekers op zaterdag en zondag werd ook de rest van het weekend goed gevuld. Daarmee loopt de beurs even vol als voor de coronapandemie het geval was.

Op de beursvloer was het dus over de koppen – en de fietsen – lopen. Fabrikanten van over de hele wereld kwamen er dan ook de meest populaire en nieuwe fietsen uit hun gamma laten zien. Links en rechts toonden verschillende merken ook op welke manier zij de e-bike en speedpedelec proberen revolutioneren.

Innovaties

De innovatie die we op Velofollies zagen gaat alle richtingen uit. Zo introduceerde Batavus het V-Light: een achterlicht dat een V-vorm op de grond projecteert. Aan de hand daarvan kunnen automobilisten zien wat een veilige afstand is om voorbij te steken. Ook bij Sparta en Garmin wordt naar de fietsverlichting gekeken. Zo introduceerde Sparta fietslichten waarmee je ook van opzij zichtbaar bent. Het Radar-achterlicht van Garmin geeft dan weer een waarschuwing wanneer een automobilist je voorbij probeert te steken. Op die manier heb je toch een beetje ogen op je rug.

De lichten op deze Sparta-fiets kan je van opzij zien.

Ook bij de speedpedelecs wordt volop vernieuwd, en dan vooral door Stromer. Zij wisten indruk te maken met het nieuwe Pinion-versnellingssysteem. Het binnenwerk van die transmissie werd ontwikkeld door ingenieurs die eerst transmissies voor sportwagens van Porsche bouwden. Pinion schakelt dus erg vlot – en helemaal wanneer dat schakelen automatisch gebeurt. Ook het ABS-systeem dat ze in hun fietsen integreren spreekt tot de verbeelding.

Daarnaast komt Stromer met een slimme fietshelm, die helemaal integreert met je Stromer-speedpedelec. Het slimme aspect heeft betrekking tot de lampen achterin de helm. Trek je aan de rem terwijl je aan het fietsen bent? Dan licht de achterkant van de helm op. Op die manier weten verkeersgangers achter jou ook dat je aan het vertragen bent.  

Design bij e-bikes

Natuurlijk kan niet elk aspect van de e-bike zomaar even heruitgevonden worden. Verschillende andere merken kwamen dus op Velofollies laten zien wat voor moois ze in hun gamma hebben. Zo zagen we bij Achielle fietsen die erg retro aandeden, maar die toch van een batterij voorzien waren. Ook van andere Belgische fietsmerken, zoals Beaufort, Specter, Thompson en Oxford kregen we heel wat moois te zien op vlak van elektrische fietsen.  

Retro, maar toch hedendaags bij Achielle

Voor nieuws over e-bikes en speedpedelecs kan je steeds terecht op TechPulse.be. Hou de website de komende maanden goed in het oog voor meer nieuws, weetjes, reviews van allerlei e-bikes en speedpedelecs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business