Nieuws

Programmeurs leren ChatGPT beter coderen

ChatGPT coderen programmeren
Businessman working on laptop and looking at desktop computer monitor. Male professional sitting at his office desk and working on new software program.
OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft een aantal wel heel eigenaardige vacatures lopen. Wil jij lesgeven aan een robot?

OpenAI werft aan – van over de hele wereld neemt het bedrijf nu nieuwe werkkrachten aan. Dat zou het doen om ChatGPT beter te maken in coderen. Volgens Semafor zouden er ongeveer 400 mensen in dienst zijn die ChatGPT betere code moeten laten schrijven.

De 400 programmeurs maken deel uit van een groter team van ongeveer 1000 mensen. Zij moeten ChatGPT sterker en beter maken door middel van “data labeling”. Daarvoor labelen ze grote sets van beelden, audiobestanden en andere informatie zodat die door de chatbot gebruikt kan worden. De programmeurs doen ongeveer hetzelfde: zij schrijven code en een tekst die in menselijke taal uitlegt wat de code precies doet. Op die manier kan ChatGPT later scripts genereren op basis van tekstuele input.

Aanvankelijk haalde ChatGPT zijn codevoorbeelden nog van GitHub. GitHub is eigendom van Microsoft, een van de grootste investeerders in OpenAI en de achterliggende technologie. Op GitHub is dikwijls wel alleen code te vinden, zonder een uitleg van wat het doel ervan precies is. In dit geval lijkt het OpenAI niet enkel om de code te gaan, maar is ook de bijbehorende tekst van groot belang.

Codex als basis

ChatGPT gebruikt momenteel een model dat ‘Codex’ heet om code te kunnen schrijven. Dat model wordt ook gebruikt door Microsoft in GitHub Copilot, een dienst die programmeurs helpt om sneller en productiever code te schrijven.

Recent onderzoek toont echter aan dat ChatGPT nog een betere programmeur zou zijn als ook het dialoogmodel mee in rekening gebracht wordt. Achter de schermen is nu vooral Codex aan het werk wanneer je de chatbot om een script of iets dergelijks vraagt. In de toekomst moet ook de andere capaciteiten van ChatGPT aangewend worden om er een betere assistent voor programmeurs van te maken.

ChatGPT verbannen van Stack Overflow

Stack Overflow is een internetforum waar programmeurs allerhande vragen aan elkaar kunnen stellen. Wie een vraag van een antwoord voorziet, krijgt daarvoor punten.

Onlangs werd bekendgemaakt dat ChatGPT-antwoorden niet meer welkom zijn op Stack Overflow. Er zijn namelijk nogal wat mensen die een vraag door ChatGPT gooien en dan het antwoord copy-pasten op het forum. Alleen: vaak kloppen die antwoorden niet, ook al lijkt dat op het eerste gezicht wel zo te zijn.

De moderators van Stack Overflow zeggen dat het niet zo erg is dat ChatGPT zo dikwijls de bal mis slaat. Wat wel een probleem is, is het feit dat de antwoorden er doorgaans betrouwbaar uitzien. ChatGPT’s replieken zijn steeds plausibel en niet overduidelijk verkeerd. Dat maakt het voor de Stack Overflow-moderators heel wat moeilijker het platform in stand te houden: de grote stroom aan verkeerde, gegeneerde antwoorden zorgt ervoor dat het platform en het achterliggende reputatiesysteem aan het wankelen gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business