Nieuws

Enkele nieuwe functies voor Google Chrome 110

ChromeOS
© iStock / Savusia Konstantin
In de release van Google Chrome 110 zitten een aantal nieuwigheden en verbeteringen op de vorige Chrome-versies.

De nieuwe ‘stable’-versie van Google Chrome, versie 110, kwam vandaag uit. Bij de browserupdate zitten enkele nieuwigheden die het onder andere makkelijker moeten maken om webpagina’s te vertalen en video’s in een betere kwaliteit kunnen afspelen dan ze zijn geüpload.

Google Translate

Google Translate zit standaard in de Google Chrome-code ingebakken. Daarom kan het lastig zijn om bepaalde instellingen aan de vertaalfunctie te veranderen. Want: hoe geraak je bij die instellingen? Voorheen was de makkelijkste optie om naar een webpagina in een vreemde taal te surfen. Eenmaal de pop-up van Google Translate verscheen, kon je langs daar de instellingen aanpassen.

Daar maakt Google nu korte metten mee. Opties voor Google Translate zijn nu gewoon te vinden in de browserinstellingen onder het tabblad ‘talen’ – ‘languages’ als je browser in het Engels ingesteld staat. Je kan de instellingen ook raadplegen door ‘chrome://settings/languages’ in de adresbalk te kopiëren.

Veilig surfen, nu verbeterd

Google biedt ook een aantal functies aan om ‘safe browsing’, of veilig surfen te garanderen. In Chrome 110 kun je de veiligheid die de Google-functies je bieden nog een niveau opkrikken. Elke keer als een website of browserextensie een cookieverzoek plaatst, kan je dat laten analyseren. Zo ben je er zeker van dat je niet per ongeluk malware binnenhaalt.

Nvidia RTX Super Resolution

Wie een Nvidia RTX grafische kaart heeft, krijgt in Chrome 110 bovendien nog een extra functie. De functie, die dus alleen beschikbaar is voor 3000- en 4000-series gpu’s van Nvidia, maakt het mogelijk om videokwaliteit te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een 4k- of QHD-monitor in huis hebt, maar naar een video in FHD kijkt, ziet dat er eerder armzalig uit. In Chrome 110 kan je nu de rekenkracht van je gpu gebruiken om de video er beter uit te doen zien: je Full-HD video zal je nu gewoon in Ultra HD kunnen kijken, ook al staat er helemaal geen 4K-versie online.

Hoe update ik Google Chrome?

Google Chrome zal normaal gezien de updates zelf en automatisch installeren. Je kan ook handmatig checken of er iets bijgewerkt kan worden door in de browser op de drie puntjes te drukken en voor ‘Help’ te kiezen. Daarna kies je voor ‘Over Google Chrome’.

Lukt het je maar niet om Google Chrome bij te werken? Dat kan aan je Windows-versie liggen. Google Chrome 110 is de eerste versie van de browser zonder ondersteuning voor Windows 8 en Windows 7. Draai je nog een van die besturingssystemen, waarvoor ook Microsoft geen ondersteuning meer biedt, is het een goed idee om eerst je pc bij te werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business