WhatsApp

WhatsApp-gebruikers kunnen vanaf dinsdag een spraakbericht als Status plaatsen. Ook kan men bij het plaatsen van de statusupdate aangeven wie de status mag zien.


WhatsApp begon de testen voor zijn spraakstatus in juli verleden jaar. Nu rolt de chatapp de functie uit naar alle gebruikers. Dat meldt WhatsApp in een blogpost. Om een spraakstatus te maken klik je in het statustabblad op het potlood-icoontje en houd je vervolgens de microfoonknop ingedrukt. Je kan de status zo versturen of er nog een geschreven tekst aan toevoegen, net zoals dit werkt bij reguliere, visuele, statusberichten op WhatsApp.

Nieuw format voor statusupdates

Zulke spraakberichten hebben een maximale duur van 30 seconden. Uiteraard kun je wel meerdere spraakberichten opnemen om zo een langer bericht via de Status-functie te versturen. Daar moet je wel telkens een losse statusupdate voor maken. Vooral voor meer persoonlijke updates die je liever niet uittypt, vormt de spraakstatus een uitkomst, aldus WhatsApp.

Statusupdates voor WhatsApp

Statusupdates genieten vanaf heden ook een pak meer zichtbaarheid in de app. Steeds als een van je contacten een statusupdate plaatst, verschijnt een ‘statusprofielring’ rondom de profielfoto. Die ringen zijn zichtbaar in chatlijsten, lijsten met groepsdeelnemers en in de lijst met contactgegevens. Klik je op zo’n ring, dan opent WhatsApp automatisch het statusbericht.


Sneller met emoji reageren

De Meta-dochter kondigt verder aan met nieuwe statusreacties te komen. Vanuit de statusupdates kun je voortaan met een achttal emoji’s reageren op een Status. Veeg omhoog en de emoji komen, dat zegt de chatapp, automatisch tevoorschijn. Hiermee trekt WhatsApp de reactiemogelijkheden voor status- en tekstberichten gelijk. Eerder werd het al mogelijk om met emoji te ‘reageren’ op tekstberichten. De nieuwe reactiemogelijkheden gelden voor ieder type status, van audio en video tot geschreven tekst.

Selecteer wie je statusupdates ziet

Ten slotte introduceert WhatsApp ‘privépubliekselectie’. Hiermee bepaal je zelf wie een status ziet. Voor de update had je geen controle over de verspreiding van statusberichten en waren ze inzichtelijk voor iedereen in je contactenlijst. Voortaan kan je er voor kiezen een selecte club contacten in je Status-circle te plaatsen; alleen zij zullen dan de berichten tegenkomen. Ook kun je kiezen om de berichten ‘Openbaar’ te zetten en een aantal contacten uit te zonderen. Statusberichten zijn in alle gevallen enkel zichtbaar voor degenen in je contactenlijst.

Het is mogelijk dat je de functies nog niet ziet in WhatsApp. Meta rolt de functies langzaamaan uit naar alle gebruikers. Wacht rustig af, ook jij kan straks spraakberichten als Status sturen.