Nieuws

ChatGPT-lookalikes duiken op in China 

ChatGPT API
© iStock
Steeds meer Chinese apps gebruiken ChatGPT-technologie. Zo heeft WeChat nu een plug-in van OpenAI geïntegreerd voor een slimmere chatbot.

In principe kan elke ontwikkelaar OpenAI een kleine vergoeding betalen om toegang te krijgen tot delen van ChatGPT en die plug-in combineren met zijn eigen apps. Zheping Huang van Bloomberg meldt dat Chinese appontwikkelaars zoals verwacht extra moeite doen om ook de mogelijke antwoorden die de AI genereert te censureren.

ChatGPT censureren

Zo kreeg de gewone ChatGPT de vraag waarom de chatbot niet rechtstreeks beschikbaar is in China of Hongkong. “Restricties door de overheid op bepaalde onlinediensten”, klonk het. Wanneer Huang de Chinese plug-in op WeChat vroeg om een gedicht te schrijven over China, dan ging dat nog. Maar over de Communistische Partij kon dat niet.

De felle Chinese censuur gaat de ontwikkeling van AI-zoekmachines op langere termijn ongetwijfeld hinderen. Toch lijken de grote Chinese techbedrijven gefascineerd door ChatGPT en zoeken ze naar hun eigen integratie ervan. Zo is de zoekreus Baidu van plan om in maart zijn eigen slimme chatbot te lanceren: Ernie Bot. Die tool wordt in eerste instantie gebruikt in zijn zoekdiensten en slimme speakers. 

Haast en spoed…

Andere reuzen als de Alibaba Group Holding Ltd., NetEase Inc. en Tencent Holdings Ltd. werken aan gelijkaardige technologie. Peking wil zijn megabedrijven daarin zelfs beter gaan ondersteunen. Voor het eerst sinds lang zijn de Chinezen er nog eens op gebrand om zich technologie uit Silicon Valley eigen te maken, in de grootorde van Google, Facebook of YouTube. 

Hoewel Microsoft met zijn integratie in Bing en Google met de assistent Bard een kleine voorsprong lijken te hebben, werken ook hun initiatieven nog lang niet feilloos. Het kan beide bedrijven problemen opleveren als ze de diensten te vroeg (officieel) lanceren. In markten als China is er een bijkomende moeilijkheid, want een robot leren wat hij wel en niet mag zeggen, is nu eenmaal niet zo eenvoudig. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business