Nieuws

Motorola onthult eerste oprolbare ‘Rizr’ smartphone

Motorola Rizr MWC 2023
Motorola heeft tijdens MWC 2023 zijn eerste oprolbare smartphone tentoongesteld. Het merk zegt de oprolbare Rizr-smartphone ‘in de toekomst’ op de markt te willen brengen.

Nu opvouwbare schermen gewoongoed beginnen te worden, opent Motorola de aanval op een nieuw segment. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona heeft de Lenovo-dochter een prototype tentoongesteld van een oprolbare smartphone. Hoewel het niet de eerste in zijn klasse is, die kroon gaat naar OPPO voor zijn oprolbare X-smartphone, is het wel de eerste smartphone die de Lenovo-dochter tentoonstelt. Opvallend is bovendien dat Motorola de toestellen niet achter glas heeft bewaard en de aanwezigen aan de slag liet gaan met zijn prototypen.

Eerste oprolbare Motorola-smartphone

Dat merkt ook smartphone-analist Ben Wood op. Wood stelt dat na zijn hand-on met de oprolbare Motorola dat het toestel ‘fragiel oogt’, en dat het ook vooral nog een project-in-wording is. Met dit concept wil Motorola vermoedelijk dan ook meer de uitstraling krijgen van een innovatief merk. De Lenovo-dochter is hoofdzakelijk actief in het budgetsegment, maar gaf verleden jaar te kennen naar een nieuw, anders gepositioneerd Motorola toe te willen werken. De Rizr maakt, net als de Edge 30 Ultra en de Razr, onderdeel uit van die strategie.

Wat de naam ‘Rizr’ betreft, dat is de naam die achterop de oprolbare telefoon werd afgedrukt. Of de naam behouden blijft als het merk oprolbare smartphones op de markt brengt is ongeweten. Dit geldt net zo voor het ontwerp van zo’n toekomstige smartphone. Het exemplaar dat Motorola tijdens MWC 2023 toont, komt met een 6,55-inch pOLED-scherm met een 22:9 beeldverhouding. In opgerolde stand draait het scherm naar de achterkant van het toestel. Het schermformaat krimpt in die modus naar 5-inch.

Automatisch op- en uitrollen

Het op- en uitrolproces van het plastic OLED-scherm is volledig gemotoriseerd. Een klikje op de schermknop zorgt ervoor dat het scherm automatisch uitrolt (of zich terug oprolt). Klik je enkel op de powerknop, dan maak je normaliter gebruik van het 5-inch scherm van de Rizr. Wel voegde het Chinese merk een aantal handigheidjes toe om het scherm automatisch uit te laten rollen.

Open je bijvoorbeeld de composer van Gmail, dan rolt het scherm zich automatisch volledig uit. Dit werkt – in de huidige demo – ook met video’s die je in landscape-modus kijkt in YouTube. Of het merk zulke integraties ook voor andere apps zou willen uitbrengen, moet in de toekomst blijken.

‘Proof-of-concept’

Volgens Wood wil Motorola de smartphone op termijn commercialiseren. Een exact moment voor zo’n lancering of een mogelijke tijdspanne wordt niet genoemd. Voorlopig is de Rizr daarmee vooral een proof-of-concept; het is alvast duidelijk dat Motorola wil inzetten op een vouw- en oprolbare toekomst. Het is daarmee goed mogelijk dat een toekomstige oprolbare smartphone van het merk een geheel ander design meekrijgt of zelfs een geheel andere formfactor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business