Nieuws

Waarom werkgevers hun eigen personeel vaak verwaarlozen

Werknemers blijven bij een bedrijf voor de collega's, maar ze vertrekken er voor hun baas. Recent onderzoek luikt die eeuwenoude stelling te bevestigen.

 
Werkgevers benutten menselijk kapitaal namelijk onvoldoende. Dat bevestigt recent onderzoek van HR-dienstverlener Acerta. Werkgevers verzuimen om de duurzame inzetbaarheid van hun personeel te verhogen.
 
Uit een rondvraag bij tweeduizend respondenten (bedienden, kaderleden en overheidspersoneel) blijkt dat Belgische werknemers zelfzeker in hun job staan, maar dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor werkgevers.
 
In de enquête werd gevraagd hoe inzetbaar ofwel aantrekkelijk werknemers zichzelf vinden voor hun (potentiële) werkgevers.
 
Flexibel
 
Belgen vinden zichzelf soepele werkkrachten: twee derde van de respondenten antwoordt dat ze de komende jaren geen problemen verwacht om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer. Daarnaast is ook twee op drie werknemers, zowel jongeren als  50-plussers, ervan overtuigd voor meerdere taken inzetbaar te zijn, wat hun flexibiliteit benadrukt.
 
Toch zien werknemers hun inspanningen niet beloond. Slechts 30 procent van de respondenten geeft aan dat hun werkgever het nodige onderneemt om die inzetbaarheid te verbeteren.
 
Zo zijn er klachten over het onvoldoende intern aankondigen van vacatures of aanbieden van opleidingen. Ook flexibel werken wordt slechts beperkt benut.
 
Retentieprobleem
 
Werkgevers lijken de verzuchtingen van hun personeel te miskennen, of zelf te verwaarlozen. Hoewel werknemers positief staan tegenover hun capaciteiten, zegt 41 procent binnen 3 à 5 jaar aan een nieuwe uitdaging toe te zijn en 34 procent zegt tegen dan zijn job ontgroeid te zijn.
 
“Combineer dit met een werkgever die zijn mensen niet voldoende stimuleert of hun potentieel niet in kaart brengt tijdens een agressieve war for talent, en je zit binnen de kortste keren met een problematisch retentieprobleem”, zo voorspelt Chris Wuytens, Managing Director van Acerta Consult.
 
Kortom, een werkgever die zijn personeel (vaak onbewust) miskent of verwaarloost, zal hen moeilijk aan zich kunnen binden. Of ze zelfs eerder moeten loslaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business