Decreet Trump dat sociale media aanvalt stuit op verzet

Donald Trump wil de strijd aangaan met Twitter en andere socialmediaplatformen via een nieuw decreet om hun gerechtelijke bescherming te beperken. Maar dat stuit al snel op verzet.

Een persoonlijk akkefietje tussen Donald Trump en Twitter kan wel eens grote gevolgen voor alle socialmediabedrijven. Twitter had het lef om enkele tweets van de president te labelen als ‘misleidend’ of ‘aansporend tot geweld’, wat in verkeerde aarde viel bij de president. Zijn antwoord was het ondertekenen van een nieuw decreet waarmee een gerechtelijke bescherming voor socialmediaplatformen die hen vrijspreekt van de content die gebruikers posten en hen de bevoegdheid in te grijpen tegen grensoverschrijdende inhouden, zou kunnen vervallen.

De decreet is niets minder dan een rechtstreeks oorlogsverklaring van Trump aan de sociale media. En hoewel hij vooral Twitter viseert, kan het decreet ook gevolgen hebben voor Facebook en andere platformen. Trump vindt het decreet noodzakelijk omdat hij van mening is dat socialmediaplatformen hun macht misbruiken om conservatieve meningen te onderdrukken.

Vergeldingsactie

Twitter sprak zich al heel snel uit tegen het decreet, en het bedrijf krijgt steun van de Amerikaanse non-profitorganisatie Center for Democracy and Technology. De organisatie bracht gisteren een officiële klacht tegen het decreet binnen bij de gerechtelijke instantie van het District Columbia, waaronder de hoofdstad Washington valt.

De organisatie schiet met scherp voor het decreet, dat zij niet meer dan een vergeldingsactie vinden in de persoonlijke vendetta van Donald Trump tegen Twitter. Volgens hen is het onwettig dat een president een privaat bedrijf publiek aanvalt voor het uitoefenen van het First Amendment, een cruciaal artikel in de Amerikaanse grondwet dat de vrijheid van meningsuiting van burgers beschermt. De overheid zou door het decreet ingrepen van Twitter kunnen bestraffen omdat ze het er niet mee eens zijn, en zo hun eigen standpunten doordrukken via sociale media. Het kan tot gevolg dat bedrijven en burgers in de toekomst niet meer zullen durven opkomen voor hun eigen overtuigingen.

Het decreet dat vorige week donderdag ondertekend werd is zeker niet onbesproken. Wall Street Journal voorspelt dat deze aanklacht slechts het topje van de ijsberg, en dat het verzet uit meerdere hoeken zal komen.

Facebook

Ondertussen zorgen de posts van Trump op verschillende sociale media voor problemen. De president heeft zich de laatste dagen heel hard uitgesproken tegen de protestgolven die het land in vuur en vlam zetten. Daarbij flirt hij met de grenzen van het toelaatbare. Anders dan Twitter weigert Mark Zuckerberg om op te treden tegen Trump. Daar zijn medewerkers van Facebook het niet mee eens, met een staking tot gevolg.

businessdecreetsociale mediatrumpusa

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals