OPPO opent ‘snellaadwedloop’ met Redmi

OPPO Find X5
© Unsplash/Dylan Calluy
Wellicht kunnen OPPO-smartphones binnenkort met 300 watt opladen. Vooralsnog is de Realme GT3 OPPO's snelst op te laden smartphone, met 240 watt laadcapaciteit.

Tijdens MWC 2023 kwam Xiaomi-dochter op de proppen met een 300 watt oplader. Met die lader is het Chinese merk in staat een aangepaste 4.100 mAh-batterij in slechts 5 minuten op te laden. Voor zo’n techniek in smartphones belandt, zijn we mogelijk wel enkele maanden of jaren verder. Toch is het een oplaadsnelheid die niet enkel Xiaomi ambieert om te behalen. Geruchtenmaker Digital Chat Station schrijft op Weibo namelijk dat OPPO testen uitvoert met 300 watt opladers.

Voor de testen zou het bedrijf een 4.600 mAh batterij gebruiken. Vermoedelijk gaat het om dezelfde aangepaste batterij uit Realme’s GT3. Met die batterij haalt het bedrijf nu al laadsnelheden van 240 watt. Details over de exacte oplaadtijden worden overigens niet genoemd. Met de 240 watt lader is OPPO volgens fabrieksopgaaf in staat de 4.600 mAh-batterij binnen 9 minuten volledig op te laden.

Momenteel is ook nog niet precies bekend wat de gevolgen van die laadsnelheid zijn op de batterij. OPPO stelde klanten eerder gerust met een bovengemiddelde levensduur van batterijen. Pas na zo’n 1.600 snellaad-laadcycli zouden de batterijen van het merk zijn teruggezakt naar 80 procent van de originele capaciteit. Of die claim ook standhoudt bij 300 watt snelladen, is tegelijk niet bekend.

(Nog) niet op telefoons

300 watt snelladen lijkt voorlopig meer een proof-of-concept dan een productierijpe techniek. Het voordeel van de nieuwe laadtechniek lijkt ook miniem. Gezien Xiaomi een 4.100 mAh batterij in vijf minuten kan opladen, duurt dat bij een 4.600 mAh-batterij mogelijk nog iets langer. Het verschil met de 240 watt oplader van de Redmi GT3 betreft dan enkele minuten. Of dat voldoende is om het hogere stroomverbruik en efficiëntieverlies te verantwoorden, is dan maar de vraag.

Laadsnelheden boven de 240 watt zorgen ook voor andere problemen. De officiële Power Delivery-standaard voor USB-C-aansluitingen loopt namelijk tot 240 watt. Apparaten die een sneller op willen laden, moeten daarvoor steeds een eigen adapter en laadtechniek ontwikkelen. Of en wanneer een eerste telefoon met 300 watt op de markt komt, is niet bekend. OPPO heeft zelf geen details van de testen vrijgegeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business