Nieuws

Samsung Galaxy Tab S9 stapt eindelijk af van LCD

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Samsungs Galaxy Tab S9 stapt mogelijk af van LCD-schermen. De 11-inch tablet volgt daarmee de Galaxy Tab S8 Ultra en Tab S8+, die allebei een OLED-scherm bevatten.

Het gerucht is ditmaal afkomstig van schermanalist Ross Young. Volgens Young gebruikt Samsung een OLED-paneel op de 11-inch Galaxy Tab S9. Daarmee stapt Samsung definitief af van LCD TFT-schermen voor zijn high-end Galaxy Tab S-reeks. Anders dan een beelddiagonaal van 11-inch, deelt Young geen specificaties van het AMOLED-paneel, zoals de resolutie en piekhelderheid.

Vast staat dat de overstap naar AMOLED een boost in beeldkwaliteit oplevert. Gezien de backlight van OLED-pixels volledig kan worden uitgeschakeld, bieden ze een oneindig contrast. Bovendien zijn zulke panelen vaak in staat levendigere kleuren te weergeven én verversen OLED-pixels sneller. Voor fervente gamers onder ons betekent dit dat er minder “smear” zichtbaar is bij games met beelden die snel bewegen.

OLED-schermen kunnen ten slotte een pak zuiniger zijn. Hoeveel energie daarmee bespaard wordt, is uiteraard afhankelijk van het gebruikspatroon. Het is dus alvast goed mogelijk dat de Galaxy Tab S9 iets langer meegaat dan zijn voorganger. Dat wordt enkel nog versterkt door geruchten over een hogere batterijcapaciteit. Die zou namelijk toenemen tot 8.500 mAh, vanaf 8.000 mAh in de Tab S8.

Zuinigere Qualcomm-chipset

Intussen zijn ook de eerste details over de Galaxy Tab S9 Ultra gekend. Die tablet krijgt volgens de geruchten een 14,6-inch AMOLED-paneel met een WQXGA+-resolutie. Onderhuids bevat de Ultra dezelfde 11.200 mAh-batterij van de Tab S8 Ultra. Op het processorvlak zou Samsung wel voorzien in een upgrade naar de Snapdragon 8 Gen 2 ‘For Galaxy’ van Qualcomm. Vermoedelijk plaatst het merk die chipset ook in de goedkopere Galaxy Tab S9 en Tab S9 Plus.

Uitgelicht artikel Google Pixel Tablet Google Pixel Tablet wordt bijna gelanceerd

Wanneer Samsung de Galaxy Tab S9-serie lanceert weet Young ons niet te vertellen. Naar verluidt houdt Samsung in augustus een Unpacked-evenement voor de Galaxy Z-toestellen. Of we daar ook de nieuwe tablets gaan zien? Zeker is het alleszins niet. Normaliter lanceert Samsung zijn tablets al in februari, tezamen met de Galaxy-toestellen. Dat is dit jaar niet gebeurd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business