Nieuws

Apple schrapt plannen voor knoploze iPhone 15 Pro

A17 Pro
© Unsplash
Apple heeft het plan om solid-state knoppen te introduceren op de iPhone 15 Pro geschrapt. Dat melden meerdere bronnen, waaronder Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Begin maart kwam via 9to5Mac naar buiten dat Apple zou werken aan een ‘knoploze’ iPhone 15 Pro. Voor het eerst zou Apple de indrukbare knoppen vervangen door capacitieve varianten. Vergelijk het gerust met de homeknop op de iPhone 7 en 8-series, die middels druksensoren registreerden of een aanraking plaatsvond. Op de iPhone 15 Pro en Pro Max zou deze techniek geïntegreerd worden voor alle volumeknop en mute-schakelaar. Tech-analisten Jeff Pu en Ming-Chi Kuo stellen dinsdag echter dat de plannen zijn uitgesteld.

Aanraakgevoelige knoppen

Pu meldt dat Apple mogelijk terugschakelt naar reguliere volumeknoppen. Volgens de analist heeft dit te maken met de complexiteit van de capacitieve knoppen. Voor de knoppen alleen zou Apple de iPhone 15 Pro een drietal Haptic Engine-modules moeten meegeven. Mogelijk zou dit de kosten van de iPhone 15 Pro-modellen ook te veel opdrijven, al wordt dit niet specifiek door Jeff Pu aangehaald.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 ‘Apple schrapt simkaartslot op Europese iPhone 15’

Ming-Chi Kuo sluit zich aan bij het gerucht van Pu. Kuo speculeert dat Apple nog voldoende tijd tot zijn beschikking heeft om de ontwerpen aan te passen. “De iPhone 15 Pro bevindt zich momenteel in de EVT-ontwikkelingsfase, dus er is nog tijd om het ontwerp aan te passen. Bovendien zal het verwijderen van de solid-state knoppen en het herstellen van fysieke knoppen het ontwikkelings- en testproces vereenvoudigen”, schrijft de analist.

Uitgesteld naar 2024

Pu spreekt zijn verwachting uit dat de techniek in de toekomst wel terugkeert. Hij noemt daarbij 2024 als het beloofde jaar voor solid-state knoppen. Op welke modellen de knoppen tegen die tijd beschikbaar komen, is nog niet bekend. Het uitstel geeft Apple alvast ‘meer tijd’ om de benodigde onderdelen te ontwikkelen.

Apple is overigens niet de eerste fabrikant die zulke knoppen uitprobeert. HTC’s U12 Plus, de laatste high-end telefoon van dat merk, kreeg al zogenoemde solid-state knoppen. Softwareproblematiek met de knoppen deed dat toestel – en tegelijk het merk an sich – toentertijd de das om.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business