Nieuws

‘Apple schrapt simkaartslot op Europese iPhone 15’

Apple iPhone 15
© Unsplash / Thai Nguyen
Ook op Europese iPhones zou het dit jaar gedaan zijn met de simkaartslot. Apple wil onder meer op Franse iPhone 15-modellen de fysieke simkaartsloten verwijderen.

Apples iPhone 14-serie is de eerste smartphonereeks van het Amerikaanse merk zonder een fysiek simkaartslot. Althans, die uitspraak geldt voor Amerikaanse varianten van de iPhone 14, 14 Plus en de iPhone 14 Pro (Max). Modellen bestemd voor onder andere Europa zijn nog steeds gemaakt om fysieke simkaarten in te slikken. Vanaf de iPhone 15-serie lijkt Apple het slot wel stapsgewijs weg te halen van zijn high-end smartphones. Dat schrijft het Franse iGeneration.

iPhones zonder simkaartslot

“De iPhone 15 en 15 Pro kunnen in Frankrijk ook zonder fysieke simkaart worden uitgebracht”, stelt de website. Die informatie verkreeg het naar eigen zeggen van bronnen bekend met de materie. De betrouwbaarheid is voorlopig lastig vast te stellen. Bovendien houdt de bron voorlopig ook nog een slag om de arm, en is het ‘mogelijk’ dat de eSIM de taken van de fysieke simkaartslot overneemt.

Het vermoeden is dat zo’n beslissing echter niet alleen geldt voor Frankrijk. Europese iPhones zijn op vlak van hardware namelijk steeds gelijk aan elkaar. Wijzigingen die Apple doorvoert op een Franse iPhone, gelden ook voor de iPhone 15 en 15 Pro die het in België, Duitsland en Spanje verkoopt. Het is daarbij nog maar de vraag of de eSIM wel voldoende gemeengoed is in alle Europese landen.

Belgische telecomproviders zijn bijvoorbeeld nog altijd bezig met de uitrol van de eSIM. Providers als Mobile Vikings, Orange en Proximus ondersteunen de embedded SIM (eSIM) al voor telefoons. Voor klanten van Telenet is dat echter een ander verhaal: zij kunnen de digitale simkaart alleen gebruiken met hun smartwatch.

Lightning-poort verdwijnt

Het simkaartslot zou alvast niet als enige verdwijnen. In navolging van Europese wetgeving is Apple volgens eerdere geruchten van plan de Lightning-poort in te ruilen voor de USB-C-poort. Apple hoeft in principe pas in de herfst van 2024 aan die wetgeving voldoen, maar lijkt niet af te wachten tot de EU het beleid doorvoert.

Ook zou Apple op de iPhone 15 en 15 Plus afscheid nemen van de notch. Daarmee stapt het voor zijn volledige iPhone-assortiment over op het Dynamic Island. Voorlopig zijn geen van deze details door Apple bevestigd – neem ze dus gerust nog met enige korrels zout.

appleeSIMiphone 15mobieltelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals