Nieuws

AMD cpu’s ‘exploderen’: dit is er aan de hand

AMD Ryzen 7000
© AMD
AMD Ryzen 7000-cpu's zouden onder bepaalde omstandigheden kunnen exploderen. Het bedrijf zegt het probleem te hebben achterhaalt en brengt bios-updates uit.

Verleden week verschenen de eerste meldingen op Reddit met beschadigde cpu-pads. Daarbij lijkt de AM5-socket te zijn ontploft. Woensdag kwam AMD met een officiële reactie; het bedrijf was zich bewust van de meldingen die steevast te maken hebben met beschadigingen tijdens te hoge spanningen bij het overklokken. De Amerikaanse processorfabrikant beloofde het probleem met de AM5 socket en Ryzen 7000-cpu’s ‘samen met odm-partners te onderzoeken’. Donderdagavond is het bedrijf al met een update gekomen: om het probleem te mitigeren zijn bios-updates in de maak.

AMD zegt specifiek een nieuwe agesa beschikbaar te stellen aan moederbordfabrikanten. De agesa is een basiscomponent van bios-firmware. Concreet meldt AMD dat de nieuwe firmware moet voorkomen dat de cpu’s buiten specificaties treden en onder andere een hogere Vsoc-spanning toegediend krijgen dan gewenst. Volgens AMD wordt de Vsoc-spanning in de bios-firmware beperkt tot 1,3 volt.

Overklokkers moeten daar niet direct impact van ondervinden. Zij kunnen zonder problemen met EXPO, XMP of Precision Boost Overdrive hun geheugen blijven overklokken, beweert de fabrikant. Dat geldt ook voor gebruikers van AMD’s Ryzen 7000X3D-processoren. De meeste meldingen over geëxplodeerde processoren hadden van doen met de zogeheten X3D-exemplaren met extra on-die cache. Toch is dat niet direct de oorzaak van het probleem. Alle Ryzen 7000-cpu’s worden immers door het probleem getroffen, laat het bedrijf weten.

Voor alle AM5-moederborden

Zodoende krijgt ook ieder socket AM5 de nieuwe bios-firmware toegekend. Wanneer de update bij Ryzen 7000-gebruikers toekomt? Volgend AMD moet dat “in de loop van de komende dagen” gaan gebeuren, al hangt de exacte updatetijdlijn af van jouw moederbordfabrikant.

Uitgelicht artikel ROG Ally ROG lost meer details over Windows-handheld ROG Ally

Gebruikers met een ontplofte Ryzen 7000-cpu worden door AMD verzocht contact op te nemen met zijn klantenservice. Ongeweten is welke oplossing de chipfabrikant aandraagt. Ook is nog de vraag of het bedrijf ook de kosten draagt van een nieuw socket AM5 moederbord. Bij het defect raken zowel de socket als de cpu-pads beschadigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business