Nieuws

Leidinggevende in Google’s AR-project dient ontslag in

Google AR
© Unsplash / Alex Dudar
Frustraties binnen Google's AR-project leiden tot het vertrek van een Senior Director. Het is niet het eerste vertrek binnen het project.

Het kerkhof ligt er bij Google goed gevuld bij: de zoekmachinegigant heeft de neiging om nieuwe projecten na een tijd in de kiem te smoren. De laatste weken werd er een nieuw perk aangelegd. Het AR-hardwareproject van Google is ter ziele gegaan en maakt plaats voor een softwareproject.

Met die verandering is niet iedereen gediend – vooral Senior Director of Engineering mark Lucovsky niet. Of liever: ex-Senior Director. De man deelt via Twitter mee dat hij afscheid neemt van zijn functie bij Google. Hij noemt daarvoor de attitude van Google, eentje van “onstabiele toewijding en veranderende visies” als een van de meest voornaamste redenen.

Dat Google naam wil maken in de AR- en VR-markt is al langer geweten. De technologiereus werkt al lange tijd aan hardware om die virtuele en augmented realities te beleven. De AR-bril van Google stond lang bekend als Iris. Een reeks ontslagen en herstructureringen, waaronder het vertrek van het hoofd van ontwikkeling, zorgden er toen voor dat het project gestaakt moest worden. Ook toen al klonk het dat de vele aanpassingen van Google in het project flink intern flink wat frustraties veroorzaakten.

Hardware wordt software

Wat de impact van Lucovsky’s vertrek precies is op de ontwikkeling van Google’s AR-toepassingen, is niet bekend. Wellicht bouwt het merk voort aan de software, die in samenwerking met Samsung wordt ontwikkeld. Dat is niet verrassend: de AR-headset van Samsung zou de eerste headset moeten worden met software van Google erop. Hoe die tijdlijn er precies uit ziet valt echter moeilijk te bepalen: onlangs stelde Samsung de release van de headset uit om het product van een beter display te voorzien. Op die manier wil Samsung beter kunnen concurreren met de Vision Pro van Apple. Of Google software-oplossing kan concurreren met visionOS zal pas blijken wanneer de headset van Samsung beschikbaar is.

Mark Lucovsky zegt op Twitter dat hij het volgende hoofdstuk van zijn carrière met enthousiasme aanvat. Ook daar wilt hij zich focussen op AR-technologie en de manier waarop deze met generatieve AI kan samenwerken.

Uitgelicht artikel VR XR headset Samsung stelt XR-headset uit om Apple Vision Pro te evenaren

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business