Netflix’ strijd tegen accountdelen is een hit

Netflix logo
© Unsplash / Venti Views
Lang werd gedacht dat het einde van accountdelen als een blamage zou uitpakken voor Netflix. Cijfers uit de VS wijzen op een tegenovergesteld effect.

Eind mei besloot Netflix ook in België en Nederland een streep te trekken door accountdelen. Als je nu accounts deelt met anderen krijgen ze meldingen te zien dat ze niet verder kunnen kijken. Voor degenen die hun account willen blijven delen zit er maar één ding op: ze moeten een ‘huishouden’ toevoegen aan hun abonnement. Zo’n extra plekje bij het abonnement kost in België en Nederland 3,99 euro per maand. Bij het Standard-plan kan je één kijker toevoegen, terwijl Premium-abonnees maximaal twee huishoudens kunnen toevoegen.

Het einde van accountdelen werd niet bepaald op gejuich onthaald. Tegelijk blijkt Netflix niet de blamage te doorlopen die eerder werd verwacht. Waar eerste Spaanse cijfers nog uitwezen dat de stop op accountdelen ruim één miljoen abonnees heeft gekost, neemt het aantal abonnees nu toe. Dat meldt Britse krant The Times. Volgens de krant zou het aantal abonnees in het laatste financiële kwartaal met 1,8 miljoen zijn toegenomen, voor een totaal van 234,5 miljoen abonnees.

Krimp in Spanje

Die cijfers zijn volgens The Times afkomstig van analisten. Later deze week zou de streamingdienst officiële cijfers bekendmaken. Het einde van accountdelen lijkt zeker en vast niet onverdienstelijk. Wel is het de vraag of Netflix in alle regio’s groei doormaakte. Zoals eerder vermeld vertrokken na het instellen van het verbod nog zo’n één miljoen Spaanse abonnees.

Dominic Sunnebo, Global Insight Director bij Katar, noemde dat resultaat eerder nog een verwacht effect. Of klanten nadien terugkeren omdat ze Netflix toch missen is volgens Sunnebo dan ook een belangrijkere metriek, onderstreepte de analist. Wat mogelijk meespeelt bij de Spaanse cijfers die Katar rapporteerde is de hogere prijs. Spanjaarden betalen immers 5,99 euro per huishouden.

Uitgelicht artikel Netflix Netflix-account delen met vrienden of familie krijgt prijskaartje

Verdwijnen Basic-abonnement

Netflix’ nieuwe abonnee-aantallen zijn alvast lastiger te duiden dan voorheen. Naast dat Netflix dit kwartaal een verbod plaatste op accountdelen, is het ook het kwartaal van de zomervakantie. Wat bovendien meeweegt is dat de streamingsdienst stopte met het aanbieden van zijn Basic-plan in Canada. Nieuwe klanten kunnen daar enkel het advertentie-abonnement afsluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business