Nieuws

Sony onthult langverwachte WF-1000XM5

WF-1000XM5
© Sony
Sony heeft zopas de WF-1000XM5 onthuld, de premiumoortjes die de WF-1000XM4 uit 2021 opvolgen. De ANC én geluidskwaliteit kregen naar verluidt een boost.

Verbeterde ruisonderdrukking

“Dit zijn de beste noise cancelling-prestaties ooit”, steekt Sony meteen ambitieus van wal. Wat ANC betreft wil het merk opnieuw de nummer-1-positie bekleden in het segment van premium earbuds. Om die straffe ruisonderdrukking te realiseren, deed Sony naar eigen zeggen een beroep op realtime audioprocessoren en hoogwaardige microfoons. Die drijven de Dynamic Driver X aan, de nieuwe audiodrivers. Samen met de Integraded Processor V2 moet dat resulteren in een groot frequentiebereik, diepe bassen en heldere zang.

Elke earbud van de WF-1000XM5 heeft daarom drie microfoons, waarvan er twee feedback verzorgen om de ruisonderdrukking in de lagere frequenties te verbeteren. Sony zegt dat het de grootste stap is die ze ooit genomen hebben op vlak van noise cancelling. Nooit eerder hebben draadloze oortjes van het merk omgevingsgeluid zo goed opgevangen en onderdrukt, klinkt het.

Ook geluidskwaliteit kreeg een boost

Sony benadrukt dat de WF-1000XM5 ontworpen zijn voor muziek. De eerder vermelde Dynamic Driver X laat een rijker en meer gedetailleerd geluid toe in de hoge frequenties dan bij voorgaande modellen. “De diafragmastructuur combineert verschillende materialen, waardoor je heldere hoge tonen en een diep, rijk basgeluid met weinig vervorming krijgt. Door Sony’s nieuw ontwikkelde HD Noise Cancelling Processor QN2e en Integrated Processor V2 te combineren, bevatten de WF-1000XM5 nauwkeurige 24-bit audioverwerking en hoogwaardige analoge versterking”, zegt Sony.

De WF-1000XM5 krijgen ondersteuning voor High-Resolution Audio Wireless, dankzij LDAC en DSEE ExtremeTM. Dat moet gecomprimeerde muziek in real time beter maken. Bovendien ondersteunen de oortjes 360 Reality Audio, die de immersie moet vergroten.

Meer comfort

Ook qua comfort worden de WF-1000XM5 naar verluidt een upgrade tegenover hun voorgangers. Bovendien moeten de Noise Isolation Earbud Tips voor het nodige comfort zorgen. Ze zouden zachter in de oren moeten zitten dankzij een verbeterde, glanzende textuur en hun lagere gewicht. “De vorm van de oordopjes is gemodelleerd naar het menselijk oor, met een ergonomisch ontwerp dat zorgt voor een stevige en stabiele pasvorm.  Daarnaast zijn deze oordopjes ongeveer 25 procent kleiner en ongeveer 20 procent lichter dan hun voorgangers (WF-1000XM4), waardoor ze comfortabeler zijn om langere tijd te dragen”, geeft Sony nog mee.

De batterijduur zou 12 uur gaan bedragen (8 uur met ANC) en een oplaadbeurt van amper 3 minuten zou goed moeten zijn voor 60 minuten luistertijd. De case breidt de batterijduur uit tot 36 uur (24 uur met ANC). De WF-1000XM5 ondersteunen ook draadloos opladen via Qi-technologie. Tot slot zijn de earbuds nog eens IPX4-spatwaterbestendig.

Prijs en beschikbaarheid

De WF-1000XM5 zijn vanaf augustus 2023 verkrijgbaar in het Zwart en Zilver en hebben een adviesprijs van 320 euro.

audioontspanningsonywf-1000xm5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals