Nieuws

Windows 11 wordt zuiniger met refresh rate bij extra monitoren

microsoft copilot
© Microsoft
Microsoft wil een update uitrollen waarmee je efficiënter meerdere monitors met een hoge refresh rate kan gebruiken in Windows 11.

Concreet gaat het om het automatisch aanpassen van de beeldverversing, een dynamische refresh rate dus. Dat gebeurt op basis van de toepassingen die er in Windows 11 lopen en wat voor type content er in beeld komt. Het moet het energieverbruik van pc’s optimaliseren en zou ook GPU’s niet onnodig inschakelen.

“We hebben de logica rond de beeldverversing in Windows verbeterd om verschillende refresh rates toe te laten op verschillende monitors. Dat is dan afgestemd op de refresh rate van elke monitor en wat er getoond wordt. Dat zal vooral verbeteringen opleveren voor multitasking, zoals wanneer je een spel speelt en tegelijkertijd een video bekijkt”, zegt Microsoft in een Windows Insider-blog waarover Neowin berichtte.

Zuinigere GPU’s in Windows 11 

Stel, je hebt twee monitors die hoge refresh rates ondersteunen, dan zullen die vaak op hun maximale vermogen draaien en zo het stroomverbruik van de GPU omhoogjagen. Nochtans hebben videokaarten als de Nvidia RTX 30 en 40-series Founders Edition een ‘zero-RPM’-modus, zodat het stroomverbruik sterk beperkt wordt, ook bij het bekijken van een video op één enkele monitor. Voeg je een tweede monitor toe aan je Windows-pc, dan wordt die besparingsmodus doorgaans uitgeschakeld en blijven de fans van de GPU draaien.

De update voor Windows 11 die Microsoft aan het testen is, moet die zero-RPM-modus ingeschakeld houden. De GPU moet dan pas een versnelling hoger schakelen wanneer er content in beeld komt die daar ook effectief om vraagt. Tot nog toe moesten gebruikers de refresh rate van de tweede monitor handmatig verlagen om de zero-RPM-modus te kunnen gebruiken.

De recentste Canary Channel-builds voor Windows 11 bevatten ook een Dynamic Refresh Rate (DRR) voor laptops. Als de batterijbesparingsmodus actief is, zal Windows 11 de refresh rate van een laptopscherm nu verlagen tot de besparingsmodus wordt uitgezet. Microsoft is die verbeteringen aan het uitproberen in testbuilds en ze zullen de komende maanden uitgerold worden naar alle gebruikers van Windows 11.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business