Nieuws

Werd je telefoon gehackt? Google komt met controletool voor Pixel-toestellen

cyberaanval smartphone
© iStock / Tero Vesalainen
Denk je dat je smartphone gehackt is? Google voorziet binnenkort voor gebruikers van Pixel-telefoons een manier om dat te controleren.

Vandaag biedt Google al een manier om te controleren of je Android-installatie wel betrouwbaar is. Met de ‘Android Verified Boot’-tool kan je al nagaan of de software op je telefoon wel van een betrouwbare bron is. Met andere woorden: je kan controleren of je telefoon geïnfecteerd werd nog voor hij bij jou afgeleverd werd. Pixel-telefoons kunnen binnenkort ook zien of ze gehackt werden terwijl het toestel in gebruik was.

Dat de software op Pixel-telefoons van een betrouwbare bron afkomstig is, dat staat buiten kijf. Dat neemt echter het risico niet weg dat er op latere datum alsnog indringers de weg naar het toestel vinden. Om daar een stokje voor te steken lanceert Google nu ‘Pixel Binary Transparancy’, een functie die detecteert wanneer software gecompromitteerd wordt.

Met die transparantie-functie genereert Google een cryptografisch versleuteld logbestand van wat er op Pixel-telefoons te vinden is. Aan de hand van dat logbestand en een aantal wiskundige berekeningen kan Google detecteren of er ergens aan het systeem gesleuteld werd. Is alles zoals het hoort? Volgens Google is er geen enkele manier om detectie te ontlopen: sleutelen aan het logbestand, zodat de gehackte software niet wordt opgespoord? Volgens Google is het onmogelijk.

Niet voor iedereen

De Pixel Binary Transparancy-functie is niet voor iedereen nodig, zegt Google. Op voorhand wordt namelijk al gecontroleerd of je telefoon veilig is. Heb je het vermoeden dat je gehackt bent? Dan kan je de check uitvoeren, al moet je daar wel het nodige werk voor doen: het is niet zo dat je met een enkel knopje de controle kan uitvoeren. Om de controle uit te voeren, moet je eerst je smartphone linken aan je computer met Android Debug Bridge. Daarna moet je een stuk code draaien dat je hier kan terugvinden.

Gezien de naam van de functie, is het onwaarschijnlijk dat de functie snel naar telefoons van andere fabrikanten komt. Of andere fabrikanten ook zo’n controletool willen aanbieden, is momenteel niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business